Rachel Getting Married - min recension



Rachel Getting Married
är ett drama från 2008. I en av huvudrollerna som Kym ser vi Anne Hathaway. Filmen handlar om Kym som kommer hem överhelgen för att närvara på sin systers, Rachels, bröllop. Kym ligger inne på en rahab klinik för hon är drogmissbrukare. Hela filmen är en ända relation mellan de olika familjemedlemarna och Kym. Hur de går igenom det förfluta genom bröllopsförberedelseran, "övningsmiddagen" och bröllopet. Filmen är mycket uppbygg hur Kyms realtion till sin mamma, pappa och syster ser ut. Kym kan nämligen inte förlåta sig själv för under hennes bevakning drunknade hennes lillebror, och hon var självklart hög. Kommer familjen att kunna överleva bröllopet?

Detta är en bra film som en familjs olika realtioner till varandra, hur de har överlevt en sorg, hur de har överlevt Kyms missbruk och hur det är att vara överbeskyddande pappa, en missförstodd dotter/syster och en bortglömd syster. Hela filmen har en skön känsla över sig, tycker om hela bohem/musik temat och de asiatiska influenserna i bröllopet. Hathaway överraskar stort för mig, detta är en roll som jag aldrig tidigare sett henne göra, och hon gör den riktigt bra och trovärdigt. Filmen, är för mig, på snudden till en fyra, men når inte riktigt fram så just nu får den en stark trea.

Betyg: 3 av 5




The Proposal - min recension



The Proposal
är en romantisk drama/komedi från 2009. I huvudrollerna som Margret och Andrew ser vi Sandra Bullock och Ryan Reynolds. Även våran nya svenska stjärna Malin Åkerman har en bi-roll i filmen. Filmen handlar om Margret som jobbar som chef och redaktör för ett stora bokförläggnings företag. Andrew arbetar som MArgets assistent, oc han tillsammans med alla andra på företaget hatar Margret för hon är en iskall bitch. Margret är från Kanada och hennes uppehållstillstånd är gått ut och nu kommer hon utvisas ur landet (USA), men det vägrar hon och övertalar sin assistent att gifta sig med henne så hon kan stanna. De går till imigrationsverket som påbörjar en utredning för att se om de verkligen älskar varandra eller om de bara gifter sig för att Margret skall stanna i landet. Andrew och Margret åker hem till Andrew släkt för hans farmor fyller 90 år och de bor i Alaska. Nu skall de försöka lura Andrews familj att de verkligen älskar varandra.

Blev mycket positivt överraskad av denn, trodde att det skulle vara en i mängden av kassa romantiska drama/komedier, men jag hade fler. Visst filmen är väldigt förutsägbar och man vet hur den kommer att sluta, men jag tycker ändå om den. Många scener är väldigt roliga och både Bullock och Reynolds är bra i sina roller. Jag förväntar mig aldrig mycket av denna typen av filmer för de brukar inte ge något, men denna tilltalade mig. Kanske var på ett sådant humör och det är därför den är bra, men man skall ju se filmer som tilltalar ens humör just då så... Men detta är helt klart en trea, varken mer eller mindre.

Betyg: 3 av 5




De frikända - min recension

De frikända är ett drama från 2005. Filmen bygger på sanna historier av människor som suttit på death row. Filmen är uppbygg som flera intervjuer utförda av skådespelare. Man får träffa sju olika människor som suttit på death row och blivit benodade för de var oskyldiga. Vi åfr genom dessa intervjuer reda på vad som verkligen hände och hur deras upplevelser av att sitta på death row innebär.

Blev överraskad när jag såg denna, för den var inte alls som jag trodde. Jag trodde nämligen att detta skulle vara en spelfilm, men den är mer upplagd som dokumentär intervjuer genomförda av skådespelare som spelar olika karaktärer. I och med att filmen inte var som jag trodde så blev jag lite besviken och filmen uppfyllde inte det behovet jag vill få uppfyllt av filmen. Men den är fortfarande bra och det är hemska berättelser som personerna berättar. Man kan säga att jag aldrig vill sitta i fängelse eller på death row i USA. Många av berättelserna är väldigt intressanta och hemska, och jag tror att flera av dem har blivit bra "riktiga" fristående spelfilmer. Jag ger filmen en trea, vet inte riktigt varför men det känns rätt.

Betyg: 3 av 5



Trailer


Kartellen - min recension



Kartellen
är en action/thriller från 2008. I denna ser vi flera stora namn som Andy Garcia, Ray Liotta och Danny Trejo. Filmen handlar om drogsmuggling från Mexico till USA. Ligan som sköter den största delen av smugglingen är splittrad, den gammla bossen är döende och han har låtit en kille som inte är familj ta över affärerna. Detta har lett till att hans son/styvson är avundsjuk, för han vill nämligen själv vara den nya bossen. Sonen/styvsonen har lejt en lönnmördare som är föredetta amerikansk soldat för att mörda den nya bossen. Samtidigt inleder ligan en affär med afghanistaner vilket har öppnat DEA:s ögon, och även den är ute efter den nya bossen. Allt går inte riktigt som det skall och det blir en tvist på slutet.

Detta är garanterat en av de sämsta filmerna jag sett i hela mitt liv. Det finns inget tempo i film, ingen spänning, skådespelarna är usla, det är inget som fungerar helt enkelt. Jag har sett många action/thrillers som inte är så bra, utan är med som tidsfödriv, men denna tog priset, den fungerar inte ens som tidsfödriv utan jag fann mig själv tvungen att göra andra saker framför tv:n för filmen engagerade mig med noll procent. Jag säger bara se den inte. Och till er som jämför denna med filmen Traffic kan slänga sig i väggen, den enda likheten är att filmena handlar om droger, inte mer. Så vill du se en film om drogsmuggling se Traffic istället och lägg inte ned til på att se Kartellen.

Betyg: 1 av 5




City of Ember - min recension



City of Ember
är ett familjeäventyr från 2008. I denna ser vi både Bill Murray och Tim Robbins. Filmen handlar om hur en regiering och vetenskapsmän bestämmer sig för att bygga upp ett samhälle under marken, staden Ember. Detta gör de för att människorna i Ember skall leva i en bättre värld utan att veta om mänskligheten historia. De låser in människorna i staden och ger borgmästaren en låda som öppnas automatiskt om 100 år, men lådan försvinner och ingen vet att den existerar, även människorna i Ember vet inte att det existerar en värld ovanför jorden. En flicka hittar lådan och tillsammans med sin vän börjar de utforska lådans budskap och blir övertygande om att det finns en värld ut ur Ember, och det är beslutna att finnns vägen.

Blev fakstiskt rätt imponerad av denna, trodde inte att den skulle vara så intressant och spännande som den var. Har sett så många dåliga familjeäventyr nyligen så jag hade inga stora förväntningar på denna och blev positivt överraskad. Detta är verkligen en film för hela familjen, den riktar sig en aning mer åt ungdomshållet än barnhållet. Fotot och miljön är mycket vackert genom film, de är spännande med sina konstiga former och miljöer. Sen så kanske handlingen framställs på ett mer barnsligt sätt även vad man hade behövt göra och det gör att betyget inte höjs ändå mer. Men jag ger den en solklar trea.

Betyg: 3 av 5




Shrink: Fallet Dr Carter - min recension



Shrink: Fallet Dr Carter är ett drama från 2009. Filmen handlar om teraputen Henry Carter (Kevin Spacey) och hans patienter. Carter är mer eller mindre beroende av rökbara droger, detta är tillföljd av att hans fru tagit livet av sig. Carter försöker klara av sitt arbete, men det går inte så bra. Hans vänner samlas för att få Carter in på drogavvänjning, men det går han absolut inte med på. Vi får även följa Caters patientieter som har alla möjliga problem. En dag får Carter en ny patient, tonårstjejen Jemma, detta är början på en nystart för Carter. Jemmas mamma har nämligen tagit livet av sig. Ju längre filmen går destå mer vävs Carters och hans patienter liv ihop, och deras vägar korsars.

Detta är en riktigt snyggt gjord drama film. Allt är genomtänkt in i minsta scen. Tycker att denna är riktigt bra och man känner för de olika karaktärerna och man blir mer och mer nyfiken på hur filmen kommer att sluta, för alla karaktärerna har någon form av relation. Spacey är grym i sin roll som Carter, han är en riktigt begåvad skådespelare och det känns bra att han "äntligen" gör en riktigt bra film igen. Denna är värd en fyra och jag rekommenderar den.

Betyg: 4 av 5




Belles magiska värld - min recension

Belles magiska värld är en teckand Disneyfilm från 1998. Detta är film nummer tre om Skönheten och Odjuret. Denna filmen är fokuserad på Belles värld och tid på slottet. Filmen består av tre kortfilmen som alla har olika budskap. Alla de klassiska karaktärerna är självklart med.

Denna var faktiskt inte mycket att hänga i granen. Flera uppföljare till Disneyfilmer som är uppbyggda som denna, i kortfilmer, blir oftast inte bra alls, de känns väldigt löjliga, och det gör även denna. Om inte jag minns fel så tycker jag inte att rösterna är så fel i denna jämfört med orginalfilmen, jag tror till och med att det är samma person som gör Belle, men jag kan ha fel. De andra bikaraktärerna känns inte heller fel, det är bara Odjuret som är hel fel, och det är han även i film nummer två, Den förtrollade julen. Ne, även jag som är ett disneyfreak tycker inte om denna, visst det finns fina stunder i den, men den når inte upp till en trea (tyvärr).

Betyg: 2 av 5

Trailer på engelska


Body of lies - min recension



Body of lies
är en thriller från 2008, regisserad av Ridley Scott. I rollen som Ferris ser vi Leonardo diCaprio och som hans chef Hoffman, Russell Crowe. Filmen handlar om Ferris som arbetar som CIA-agent i mellanöstern. Ferris har fått upp spåret på en stor terroristledare och spåren leder honom till Jordanien. Nu börjar Ferris att arbeta sida vid sida med jordaniens underrättelsechef. Det går inte riktigt som planerat och Ferris och Hoffman skapar en illution av en ny terroristgrupp som har sprängt en amerikansk flygplats för att komma den store terroristledaren på spåren. Inter heller här går det riktigt som planerat och terroristerna tar Ferris nya kvinnliga vän tillfånga och Ferris väljer att byta plats med henne. Kommer han komma undan med livet i behåll?

Denna var riktigt spännande faktiskt. DiCaprio gör en lysande insats (som vanligt), han känns mer trovärdig än Crowe. Handlingen är bra och spännande, man undrar vad som kommer att hända i nästa scen. Dock är det något som håller filmen tillbaka från att vara en fyra, kan faktiskt inte riktigt säga vad det är, men filmen griper inte riktigt tag i mig på det sättet som jag vill att en sådan här film skall göra. Men men, det är en solklar trea, eller rättare sagt en stark trea. Bra film att se en mörkkväll när man är sugen på lite "terroristspänning".

Betyg: 3 av 5




Race to Witch Mountain - min recension



Race to Witch Mountain
är ett familjeäventyr/fantasy från 2009. Filmen handlar om taxichaffören Jack Bruno som en dag finner två ungdomar i baksätet på sin bil, de ber om att bli körda ut till öknen och betalar 15.000 $. Snart upptäcker Jack att de här två ungdomarna inte är vanliga ungdomar de är nämligen aliens. De har kommit till jorden för att finna svaret på den globala uppvärmningen så att de kan rädda sin egna planet. Detta går dock inte smärtfritt och smidigt, både regeringen är ute efter utomjordingarna för att utföra experiment på dem och så har de en mördaralien i hälarna som har till uppdrag att förinta de två ungdomarna. Kommer de allt lyckas fly undan och hitta sitt skepp så de kan åka hem?

Detta är en rätt fantasilös film, den känns otrolig blasé. Kan inte säga att det är en film som stannar direkt länge i minnet. Tror att den är rätt barnslig, men ändå är det mycket action så egentligen ligger nog felet i den dåligt skrivna manuset och handlingens tunnhet. Denna kan jag inte rekommendera till någon, kanske barn skulle uppskatta den, men det är ändå rätt mycket action och explotioner så... För mig får den inte mer än en tvåa.

Betyg: 2 av 5




Ice age - min recension



Ice age
är en animerad familjefilm från 2002. Filmen handlar om mammuten Manfred och sengångaren Sid som korsar vägar när alla djuren vandrar söderut. Manfred vandrar inte söderut som de andra djuren utan vandrar norr ut och stöter på Sid som blivit lämnad kvar av sin familj. Manfred och Sid hittar en människobarn och bestämmer sig för att återföra honom till människorna. Nu möts de av sabeltigern Diego som vill ha människobarnet, för hans ledare vill äta upp barnet. Sid och Mafred vägrar ge ifrån sig barnet och Diego lovar att visa vägen till människorna, men han har en baktanke, han lurar nämligen in dem i ett bakhåll.

Tror nog att nästan varenda kotte har sett denna filmen, och det har även jag gjort när den kom ut 2002/2003 så jag yckte att det var dags att se den igen. Tycker nog att denna är lite överskattad, den är inte så rolig egentligen. Animationen är bara snygg i vissa närscener, och de märks att pengarna lagts på att animera vissa av djuren och inte människorna. Men men, tycker ändå att denna är en godkänd och små rolig animerad film så den får en trea.
Notera att jag såg den på engelska.

Betyg: 3 av 5




Wallander: Läckan - min recension



Wallander: Läckan
är en svensk kriminalare från 2009. Läckan handlar om värdetransportsrån. Samtidigt som flera explotioner går av runt om i Ystad rånas en värdetransport på flera miljoner. Nu tar Wallander och hans grupp upp spåret. Samtidigt hittas en man mördad. Vem är det som har läckt uppgifterna om transporternas tider och körväg? Och vem har mördat mannen och varför?

Jag tycker inte riktigt att denna Wallander filmern håller riktigt, man grips aldrig med i filmen, den blir aldrig riktigt spännande. Hela filmen känns lite blaha, man vet ungefär vad som kommer hända och vem läckan är. Ne denna håller som sagt inte, det finns tidigare Wallander filmer som är mycket bättre än denna.

Betyg: 2 av 5




Antichrist - min recension



Antichrist
är en drama/rysare från 2009 regisserad av Lars von Trier. Filmen handlar om ett par som under tragiska omständigheter förlorar sin lille son. Kvinnan går in i djup sorg och drabbad av panikångest. Hennes man är terapeut och börjar själv behandla sin fru. De åker ut till deras "vildmarksstuga", Eden, för det är här kvinnan är mest rädd och känner mest ångest. Nu börjar en kamp mellan könen och med kvinnans ångest.

Denna filmen är helt absurd. Första delen är i väldigt lungt drama tempo, medans andra delen är helt sjuk. Flera scener är groteska och ibland mår man till och med illa. Genom hela filmen är det mycket sexscener, fast de är gjorda på ett vis som gör att de känns naturliga och instinktiva. Filmen är verkligen en kamp mellan könen och en förnedrig av kvinnan, något som man kan se i fler av Triers filmer. Skall jag rekommendera filmen? Hmm, ja det tror jag, filmen är så absurd och sjuk så den måste ses. Filmen är väldigt tolkningsbar och jag tror att filmen budskap är oliak för olika personer. Många delar av filmen är garaterat en fyra, men i och med att den är så sjuk, plus att jag inte riktigt förstår slutet så ger jag den en trea.

Betyg: 3 av 5




Vi barn från Bahnhof Zoo - min recension



Vi barn från Bahnhof Zoo
är ett tyskt drama från 1981, regisserad av Uli Edel. Filmen utspelar sig på 70-talet i Berlin. I filmen följer vi 14-åriga Christiane genom hennes svåra uppväxt. Vi får följa Christiane från att vara en "normal" ung tjej till att bli en drogberoende tjej som gör nästan vad som helst för att få pengar till droger. Hon blir kär i en kille och man får följa deras relation från början till slutet.

Detta är en riktigt bra med sorlig film, den känns ytterst verklighetstrogen. Jag kan inget annat än att tycka synd om Christiane genom filmen, och skådespelerskan Natja Bruckhorst är helt suverän i rollen som Christiane, verkligen trovärdigt. Mycket bra film som alla borde se, den har både glädje, sorg, ilska, hopp och förtvivlan. Se den.

Betyg: 4 av 5




Bläckhjärta - min recension



Bläckhjärta
är ett familjeäventyr från 2008. Filmen handlar om Mo och hans dotter Meggie. Meggies mor har försvunnit och ingen utan Mo vet hur. Mo har nämligen en magisk kraft, allt han läser högt kommer till liv. Och en dag när han läste boken Inkheart högt kom vissa karaktärer ur boken ut och Mos fru åkte in i boken. Mo och Meggeie reser rike runt för att finna ett exemplar av boken och samtidigt förföljer karaktären Dustfinger dem, Dustfinger vill nämligen bli inläst till boken igen. Inget går som planerat och det visar sig att även Meggie har den kraften som Mo besitter.

Den här fungerar inte riktigt för mig, den var alldeles för barnslig och oengagerande. Effekterna i filmen är helt okej och snyggt gjorda, men det är själva handlingen som inte håller. Nu är det ungefär en vecka sedan jag såg filmen och jag skall säga att jag inte kommer ihåg så mycket av den... Tror dock att många kommer att tycka om denna, och att den passar bäst för barn/ungdomar. Det väger mellan en tvåa och en trea, men i slutänden nu när det gått en vecka efter jag sett filmen så når den bara upp till en tvåa (tyvärr).

Betyg: 2 av 5




Frozen River - min recension



Frozen River
är ett drama från 2008. Filmen handlar om en kvinna som bor vid gränsen mellan USA och Kanada. Hon har en familj bestående av två söner. Hennes man har precis lämnat henne för han är spelmissbrukare. Kvinnan får inte pengarna att gå ihop, de bor nämligen i en trailer/husvagn och har lagt en order på att få ett nytt färdigbyggt hus, men det finns inga pengar efter att mannen stack. Kvinnan hittar ingen utväg fören hon av en slump träffar en ung indiansk kvinna och de börjar smuggla människor från Kanada in i USA via ett indian reservat. Allt går vägen tills en dag när den sista smugglingen inte riktigt går som planerat.

Jag har lite svårt att beskriva vad jag tycker om denna filmen. Handlingen är bra och verklighetstrogen, hela filmen är verklighetstrogen och känns ibland som en dokumentär. Jag kan inte mycket mer än att säga att filmen är bra och berör, tycker man om denna typ av film så skall man absolut se den, men gör man inte det så tror jag att man har svårt att uppskatta filmens budskap.

Betyg: 3 av 5




Battle of Red Cliff - min recension



Battle of Red Cliff
är ett asiatiskt action/äventyr från 2008, regisserad av John Woo. Filmen är del ett av två som skildrar berättelsen om The Three Kingdoms. Filmen utspelar sig år 208 och Kina består av the three kingdoms. Premiärministren i ett av the kingdoms bestämmer sig för att ta makten över alla tre kingdoms och nu börjar kriget. De andra två kingdoms bestämmer sig för att slås ihop för att ha en chans, det slutar med det legendariska slaget vid Red Cliff.

Jag är ju lite svag för denna typen av asiatiska filmen och jag är även svag för denna. Battel of Red Cliff är riktigt bra. Den är spännande rätt igenom och man vill verkligen se den andra delen av berättelsen med en gång. Fotot i filmen är underbart, vilka vyer. Skådespelarna är också riktigt bra. Själva slaget har den filmat skitsnyggt och man sitter som på nålar. Deta ända minuset jag kan komma på är att det är lite svårt att veta vilka som tillhör vilken sida, många ser liknande ut och har liknande kostymer och se så är det svårt med namnen, men visst det kanske bara är jag som har svårt för det. Men för att summera upp det så är denna filmen riktigt servärd och förtjänar en plats i filmhyllan tillsammans med de andra asiatiska filmerna: Hero och Musa osv.

Betyg: 4 av 5




Before the Devil Knows You're Dead - min recension



Before the Devil Knows You're Dead
är är en drama/thriller från 2007. I denna ver vi flera kända skådespelare så som; Ethan Hawke, Philip Seymour Hoffman, Albert Finney och Marisa Tomei. Filmen handlar om två bröder som båda har det svårt ekonomiskt, på två helt oklia sätt. Den ena brodern har spenderat alla pengar på droger och vill fly landet tillsammans med sin fru, den andra brodern är skiljd och har sin dotter i privatskola och klarar inte av att betala alla utgifterna. Bröderna bestämmer sig för att råna en juvelbutik, närmare bestämmt sina föräldrars juvelbutik och detta går inte riktigt som de har tänkt sig.

Detta var en riktigt usel film, den skall jag aldrig mer se. Satt till och med och spolade vissa delar av filmen för det var så ointressant. Jag vet att flera tycker att denna är en bra thriller, men det kan jag inte hålla med om, den känns så oengagerande och rörig, man vet i princip vad som kommer att hända i varje scen. Tycker dock att Seymour Hoffman gör en bra insats, man kan känna hans förtvivlan, men Hawke är kass, han är alldeles för flummig och otrobar. Nej, detta var inte en film för mig, förhoppningsvis finns det någon där ute som tycker den är bra, men jag rekommenderar den inte.

Betyg: 2 av 5




Fur: Ett fiktivt porträtt av Diane Arbus - min recension



Fur: Ett fiktivt porträtt av Diane Arbus
är ett drama från 2006. I huvudrollen som Diane Arbus ser vi Nicole Kidman och som Lionel Sweeney, Robert Downey Jr. Filmen handlar om kvinnan Diane som arbetar som sina mans assistent i deras fotoaffär. En dag flytar det in en märklig man på våningen ovanför deras lägenhet och Diane dras med en gång till en mystiska mannen. Hon tar själv upp fotografering och säger till sin man att hon skall göra en fotoserie av deras grannar, vilket inte riktigt stämmer. Diane bestämmer sig för att träffa den mystiske mannen, Lionel. Det visar sig att Lionel lider av en sjukdom som gör att hela hans kropp är täckt av hår, detta är inget som Diane blir rädd för, utan snarare mer intresserad. Nu inleds en något annaolunda relation mellan Diane och Lionel.

Detta var en mysig film. Den är spännande och romantisk. Fotot och dekoren i filmen är underbar, de kontraster mellan omvärlden och Lionels lägenhet är riktigt snyggt gjort. Tycker mycket om denna, den är väldigt intressant, men det fattas något för att filmen skall nå upp till en fyra. Både Downey Jr. och Kidman är riktigt bra i denna film, de känns båda väldigt trovärdiga. Denna får en stark trea.

Betyg: 3 av 5




Dolan's Cadillac - min recension



Dolan's Cadillac
är en thiller från 2009. I rollen som Dolan ser vi Christian Slater. Filmen handlar om Robinson vars fru blev vittne till en avrättning ute i öknen, en avrättning som genomfördes av maffiabossen Dolan. Robinson och hans fru sätts i vittnesskydd men ändå kommer Doln åt frun och spränger henne i luften. Nu blir Robinson sjuk och kräver hämd på Dolan, han gör allt för att ge igen.

Ja, filmen var ju inte så bra direkt. Handlingen är inte så träffande för mig, men den blir lite bättre ju längre filmen går. Skådespelarna är inte bra, tycker inte om Slater i denna, sen så han som spelar Robinson är helt värdelös, han kan inte uttrycka en ända känsla i ansiktet, han är verkligen ett stenansikte. Ne jag ger inte mycket för denna, men den kommer att få en tvåa för att den tar sig mot slutet och det är en rätt bra hämd som Robinson utsätter Dolan för.

Betyg: 2 av 5



The Burning Plain - min recension



The Burning Plain
är ett drama från 2008. I denna ser vi Charlize Theron som Sylvia, Kim Basinger som Gina. Filmen är ihopkopplad av flera kärlekshistorier som ju längre filmen går desto mer vävs de in i varandra. Sylvia arbetar på en resturang och har flera lösa sexpartners. Gina är en gift mor som har en älskare, en mexikansk man från en annat klass än henne själv. Samtidigt träffas Ginas älsta dotter och hennes älskares son varandra och inleder ett kärleksförhållande.

När man sitter och tittar på filmen så är den väldigt spännande, man sugs in i handlingen och undrar vad som kommer att hända, jag fick flera aha upplevelser ju längre filmen gick. Filmen är väl egentligen inte jättespännande, handlingen är väl inte jättebra, men det är ändå något med filmen som gör att man tittar klart den. Denna är ett helt ok, och lite sorligt drama, prefekt film om man känner sig lite nere en regning eftermiddag.

Betyg: 3 av 5


 

 


Attentatet mot Richard Nixon - min recension



Attentatet mot Richard Nixon
är ett drama från 2004.I huvudrollen som Samuel Bicke ser vi Sean Penn. Filmen bygger på ett verkligtmordförsök mot Nixon. Filmen handlar om Bicke, en man med många personliga problem. Han fru har lämnat honom och tagit barnen med sig, han vill inget annat än få dem tillbaka med frun vägrar. Bicke har fått byta arbete, tidigare arbetade han på en däckfirma för sin bror, men har bytat arbete till att sälja kontorsmöbler. Bicke är en ärlig man, han vill inte lura kunderna och tycker inte att man skall ta för högt pålägg, över inköpspriset, på varorna. Detta är något som är emot Bicke, som säljare måste man lura kunderna och detta klarar inte Bicke av och sätter honom i knipa mer än en gång. Han skyller allt dåligt i sitt liv på den styrande makten, Nixon. Nu skall han ställa allt till rätta, genom att mörda president Nixon.

För mig är denna filmen oengagerande, jag fastnar aldrig i handlingen och tycker att den är allmänt seg. Penn gör en bra insats, men man börjar undra om Bicke inte är lite efterbliven, för det verkar så genom hela filmen. Handlingen i sig är rätt bra, en man som får allt emot sig, inget går hans väg och han tar ut det på det amerikanska samhället. Han vill ju inget annat än att vara ärlig, vilket inte går i ett korrupt och ljugande samhälle. Men jag kommer inte ge filmen mer än en tvåa för den engagerar mig inte alls och kändes helt onödig att se.

Betyg: 2 av 5


 

 


Milk - min recension



Milk
är ett drama från 2008, regisserad av Gus Van Sant. I den Oscarbelönade huvudrollen, Harvey Milk, ser vi Sean Penn. Filmen bygger på en verklig historia. Handlingen utspelar sig under 60- och 70-talet i San Fransisco, USA. Milk är homosexuell och göra det bättre för de homosexuella i samhället. Efter att ha engagerat sig hemma i hans kvarter så börjar han engagera sig politiskt och blir invald, och får en politisk post. Han gör allt för att få de amerikanska folket att glömma sina fördomar mot homosexualitet och försöker få alla homosexuella runt om i USA att träda fram ur gadroberna. Allt slutar olyckligt när han en dag blir skjuten.

Denna var riktigt bra. Det är ju en politiskt film, och de är enligt mig ofta lite sega, och det är denna också, men den har ett väldigt bra budskap. På flera ställen i filmen blir jag arg och nästan illamående mot alla de fördommar som är med i filmen och börjar fundera på om vi har kommit så mycket längre idag? Eller har vi bara projecerat fördommarna mot andra grupper i samhället? Sean Penn är grym, som alltid, i rollen som Harvey Milk. Filmen förtjänade sina Oscars. Säger bara, se den.

Betyg: 4 av 5


 

 


MirrorMask - min recension



MirrorMask är en fantasy från 2005. Filmens handling är väldigt tolkbar, så jag tror att filmen handlar om olika saker för olika personer. Filmen handlar om en cirkusfamilj och dottern Helena bråkar med sin mamma och vill leva ett normalt liv. Mamman drabbas av en hjärntumör och läggs in på sjukhuset för operation. Helena är väldigt ledsen och en natt vaknar hon upp i en annan värld. Där är allt abstrakt och människorna bär masker och det finns sphynx katter osv. Helena tror att hon drömmer och denna världen är uppdelad i två delar, den ljusa och den mörka. Drottningen för deet ljusa har fallit i sömn och kommer aldrig vakna igenom om man inte hittar förtrollningen. Helena bestämmer sig för att finna förtrollningen så inte den mörka sidan tar över hela världen. Den mörka drottningen tror att Helena är hennes drottning som har rymmt. Men det visar sig att dottern/prinsessan har bytt plats/värld med Helena, det är ingen dröm. Hur skall hon komma tillbaka till sin värld, vad är nycklen?

Filmen är otroligt vacker, det är som en Dali tavla. Men handlingen i sig är rätt tråkig och griper aldrig riktigt tag i mig, och det gör att filmen blir rätt långtråkig. Den berör mig inte alls, men den är otroligt vacker att titta på och man kan tolka alla de olika miljöerna och personerna på hundra sätt. Jag kan inte ge filmen mer än en trea och det är miljöerna som räddar filmen, utan miljöerna så är filmen en etta eller tvåa.

Betyg: 3 av 5




Frost/Nixon - min recension



Frost/Nixon är ett verklighetsbaserat drama från 2008. I rollen som David Frost ser vi Michael Sheen och som President Nixon, Frank Langella. Filmen bygger på de verkliga intervjuerna Frost gjorde med Nixon efter han avgått som president av USA och med andra ord efter Watergate skandalen. Filmen inleds med klipp från de verkliga nyheterna. Vi får sedan bekanta oss med vem Frost egentligen var, hans liv och hans tv:shower. Frost var ingen person som gjorde intervjuer med politiker utan en underhållare som gjorde pratshower. Detta var en av andledningarna till varför Nixon valde att göra intervjuerna med honom. Vi får sen följa det stora efterforsknings arbetet som gjordes innan intervjuerna. Vi kastas senare in i själva intervjuerna som var fyra stycken två timmars intervjuer. Vi får se hur Nixon kör över Frost de tre första intervjuerna och hur han lyckas prata bort frågorna. Sedan kommer den fjärde, sista och viktigaste intervjuen där Frost får Nixon att erkänna mörkläggandet av Watergate skandalen och hans svek mot USA och det amerikanska folket.

Detta är en riktigt vass och bra film. Man sitter fastklistrad i soffan och bara följer varenda scen. Jag är inte direkt insatt i Watergate skandalen och Nixons styre och har inte sett de riktiga intervjuerna, men det behövdes inte för de förmedlar verkligen en känsla som är svår att beskriva. Hela filmen är så genomtänkt och allt är så himmla snyggt. Skådespeleriet både från Sheens och Langellas sida är riktigt i toppklass. Speciellt Langella som lyckas fånga Nixons speciella karaktär och hans gester, i min åsikt så tycker jag att han skulle vunnit Oscarn för bästa manliga huvudroll som Sean Penn vann för Milk. Har dock inte sett Milk så jag kan inte jämföra, men Langella är helt klart värd en Oscar för hans insatser i Frost/Nixon. När jag skulle sätta betyg på filmen så var min första tanke att den skulle få en fyra, men efter att jag blev påmind om att jag är så kräsen med att ge ut femmor så bestämde jag mig för att denna filmen är värd en femma. Den lyckas beröra mig på ett speciellt sätt som jag inte kan förklara, så det får bli en femma.

Betyg: 5 av 5




Benjamin Buttons otroliga liv - min recension



Benjamin Buttons otroliga liv är ett drama från 2008 regisserat av David Fincher. I huvudrollen som Benjamin Button ser vi Brad Pitt och som Daisy, Cate Blanchett. Filmen handlar om Benjamin som föds 1918 och är inte som andra pojkar, han föds nämligen gammal. Hans far tror att han är ett monster och ger bort honom till skötarna på ett ålderdomshem där hans nya mamma Queenie tar hand om honom. Han växer upp som en pojke i en gammal mans kropp och ju äldre han blir destå yngre blir hans kropp. En dag möter han fem åriga Daisy på ålderdomshemmet och blir genast kär i henne, trots att han ser ut som 80 år, men i kroppen bor det en liten pojke. Filmen är en återberättelse om Benjamins liv och hans stora kärlek Daisy.

Tycker att denna var bra eller riktigt bra, dock inte så bra som jag trodde. Det kändes som om denna skulle vara en given femma eller iaf en fyra plus, men det tycker jag inte att den var. Handlingen är riktigt bra, men det ändå något som fattas som jag inte kan sätta fingret på, den berörde mig inte hela tiden genom filmens gång. Om man skall kolla på skådespeleriet så finns det absolut inget att klaga på, speciellt Blanchett är helt underbar, man kan verkligen känna Daisys känslor genom Blanchets ögon, helt underbart. Det finns ett quote i filmen som jag älskar och det är i slutet av filmen när Benjamin är en "ung/gammal" pojke och lider av demens och han säger något liknande med: Det känns som om jag har levt ett helt liv fast jag inte kommer ihåg det. Detta är helt underbart och återuppväcker min rädsla av att någon i min närhet kanske kommer glömma mig och deras hela livshistoria. Det är bara så sorligt. Men tillbaka till filmen, jag ger den en fyra och det beror mest på handlingen, skådespeleriet och den underbara miljön/fotot.

Betyg: 4 av 5




Dark is rising: En ring av järn - min recension



Dark is rising: En ring av järn är ett familjefantasy från 2007. Filmen handlar om Will som på sin 14 års födelsedag får en överraskning, han är sökaren som skall slåss mot det onda mörkret. Han skall finna de sex tecknen, och om han finner dessa i tid så får han makten att slåss tillbaka mot mörkret som försöker förstöra värden. Till sin hjälp har han fyra personer som tillhör de äldre, som hjälper honom och ger han råd på vägen. Kommer han att lyckas med sin uppgift trots att det är fler personer som står i hans väg än mörkret?

Trodde att denna skulle vara riktigt bra, men så fel jag hade, den var riktigt usel på många sätt. Handlingen i sig, alltså själva manuset, är riktigt dåligt, allt känns osammanhängande snabbt och hoppigt. Det är lixom poff så hittar han ett tecken och poff där hittar han det andra och de är jätteenkla att finna och mörkret gör i princip iget för att stjäla dem. Det ända som är bra i filmen är effekterna, de är riktigt snygga och trovärdiga på många ställen, även de äldre är bra, det är en slags brittisk mystik över dem som jag gillar. Filmen får inte mer än en tvåa, och jag är besviken trodde att filmen skulle vara en trea eller en fyra.

Betyg: 2 av 5




Before sunrise - min recension



Before sunrise är ett romantiskt drama från 1995. Filmen är den första filmen om Jesse (Ethan Hawke) och Celiné (Julie Delpy), uppföljaren heter Before sunset som jag tidigare recenserat. Before sunrise handlar om en ung kille och en ung tjej som träffas på tåget från Madrid till Paris via Wien. Av en slump börjar de prata och det växer fram en tilldragelse mellan dem. Jesse skall av i Wien och övertalar Celiné att också hoppa av där istället för att åka till Paris. Jesse skall nämligen ta en plan tillbaka till USA näst följande morgon från Wien. Hela filmen är en natts samtal mellan Jesse och Celiné. Tilldragelsen växer fram till en oförklarig kärlek och innan de skall lämna Wien så bestämmer de sig för att träffas på tåg perrongen 6 månader senare, 16 december, de byter inte adress eller telefonnummer. Kommer de någonsin att träffas igen?

Om ni läs min tidigare recension av Before sunset så vet ni att jag älskade den filmen, och jag älskar även denna. Deras relation och samtal är är helt underbara. Dialogen i filmen går inte att beskriva men den är så intellektuell, rolig och underbar. Måste säga att jag verkligen älskar scenen då de låstsas ringa sina vänner, den känns så varm och genuin. Om jag skall jämföra denna med uppföljaren så tycker jag att de är likvärdiga, de har verkligen lyckats att behålla samma känsla i uppföljaren som i denna första filmen. Man märker att speciellt Hawke har blivit en bättre skådespelare. Jag älskar båda dessa filmerna och säger bara se dem.

Betyg: 4 av 5




Järn 3:an - min recension



Järn 3:an är ett koreanskt drama från 2004. Filmen handlar om en kille som är hemlös och bor i lägenheter som står tomma när de som bor där är på semester. Han stjäl inget, utan tar bara lite mat och i gengäld städar han och tvättar kläder. En dag går han in i ett hus för att sova där över natten och det är en kvinna i huset som han inte vet om. Hon studerar honom i tystnad tills hon visar sig för honom. Hon är gift med en elak man som slår henne. Så fort killen ser kvinnan uppstår det en tyst attraktion mellan dem. Kvinnan ger sig iväg med killen och de fortsätter att leva hans liv tills de blir upptäckta. Det växer fram en kärlek mellan dem även fast de inte utbyter ett ända ord. Killen hanmnar i fängelse och kvinnan väntar tyst på en dagen han kommer ut. Kommer de någonsin att få varandra igen?

Man kan nästan säga att detta är en stumfilm för varken kvinnan eller killen säger ett ända ord genom hela filmen, det är bara de övriga karaktärerna som talar. Detta gör för mig att den blir lite långtråkig för deras relation berör inte mig rakt in i hjärtat. Trots detta är det en mycket vacker film och väcker frågor som är det verklighet eller en dröm. Ibland känns det som att kvinnan fantiserar om killen och han inte finns i verkligheten, eller gör han det? Jag ger denna en trea och då mest för det vackra fotot i filmen, själva handlingen får bara en tvåa.

Betyg: 3 av 5




Heartbreak girl - min recension



Heartbreak girl är en romantisk komedi från 2007. I denna ser vi Brendan Hines (Lie to me) som Charlie och Malin Åkerman som Daphne. Filmen handlar om Charlie som är en singelkille och letar desperat efter en tjej och på en fest träffar han Daphne som verkar vara lite deperimerad. Senare kommer det fram att Daphne sörjer sin döda hund och att hon älskar hundar över allt annant, och det gör verkligen inte Charlie. Men han gör allt för att bli Daphnes "nya valp". En dag så har Daphne en överraskning, hon har köpt en ny hund och Charlie blir förtvivlad. Nu börjar det en kamp om Daphnes gunst. Efter ett tag så börjar Charlie inse att han tycker mer om Babydoll än om Daphne, det kanske inte var en flickvän som han behövde utan en hund?

Denna filmen var inget att ha, den är inte speciellt rolig och varken Åkerman eller Hines övertygar. Det ända jag tycker om med den är alla hundarna och människans kärlek till dessa. Alla som är hundmänniskor kommer att tycka om denna delen av filmen, men resten kan man nästan slänga ned i soporna. Den får en tvåa minus och det tack vare alla mysiga hundar och Babydoll.

Betyg: 2 av 5




Johan Falk: De fredlösa - min recension

De fredlösa är den sista filmen om Johan Falk, så som det ser ut just nu. Filmen handlar om sprängattentat mot högtuppsatta personer inom rättssystemet. Falk använder sig utav Frank Wagner för att får reda på vem som ligger bakom attentaten. Frank får kontakt och går undercover in för att hjälpa sprängarna för att kunna ge information till polisen. Allt går inte som det skall och Frank riskerar livet. Kommer ha att överleva och kommer de att kunna stoppa sprängarna?

Nu så blev det en till bra Falk film. Det finns mycket spänning och Wagner är med en hel del vilket gör filmen ännu bättre. Denna har det mesta som en svensk thriller skall ha, intriger, explotioner, vapen, svek och förtroende. Jag tycker att denna är en svag fyra för det är inte den bästa Falk filmen men de lyckas får en att sitta som naglad i soffan. Tycker att denna var en bra avslutning men slutet var upplagt för fler filmer och kag hoppas att det kommer att komma fler Johan Falk filmer och att man kommer att behålla karaktären Frank Wagner.

Betyg: 4 av 5




Johan Falk: Operation Näktergal - min recension

Operation Näktergal är film nummer fem av de nya Johan Falk filmerna. Denna filmen handlar om trafficking från Polen/Tyskland till Sverige. GSI får fallet när en polsk prostituerad blir mördad och bevisen leder dem till två svenska bröder och en ryss. Bröderna tar hand om allt från den svenska gränsen och ryssen tar in tjejerna till Sverige. De gör allt i sin makt för att sätta dit brottslingarna dock hämnar deras informatör i skottlinjen.

Denna är den sämsta av de nya Johan Falk filmerna. Det finns ingen spänning alls i filmen, blev riktigt besviken. Sen så tycker jag ju att det är Frank Wagner son gör filmerna, inte Johan Falk och han var med typ 2 minuter i denna filmen vilket är en besvikelse. Denna ser man bara för att man skall ha sett alla filmerna plus för att förstå vad som händer i nästkommande film.

Betyg: 2 av 5




Drillbit Taylor - min recension



Drillbit Taylor är en barn/ungdomskomedi från 2008. I rollen som Drillbit ser vi Owen Wilson. Filmen handlar om två killar som skall börja highschool, de vill verkligen passa in och inte ses som nördar, men det går inte så bra. När de försöker rädda en mobbad kille blir de själva utsatta för fysisk mobbning och ingen veuxen tror på dem. De tar saken i egna händer och anställer en livvakt. Livvakten är Drillbit en veteran och uteliggare som från början har för avsikt att mjölka killarna på pengar och stjäla alla saker i deras hus. Inget går som planerat och Drillbit blir vikarie på skolan och blir kär i en annan lärare. Kommer killarna att överleva mobbningen och komme Drillbit att få sin kvinna?

Denna var ju inte jättebra, men den hade sina stunder. Den hade även ett bra budskap om mobbning, fast på ett lätt och roligt sätt. Jag kan tänka mig att många 11-15 åringar tycker att denna är rolig, men inte riktigt för mig även fast den var underhållande. Den får en tvåa för den underhöll mig ändå i 1 tim 30 min.

Betyg: 2 av 5




De ofrivilliga - min recension



De ofrivilliga är ett svenskt drama från 2008 regisserad av Ruben Östlund. Filmen skildrar fem människors olika situationer och vad de gör för att passa in. En berättelse handlar om ett kalas där den 60 årige pappan får ett fyrverkeri i ögot och vägrar åka till sjukhuset. Andra berättelsen handlar om en bussresa och när något går sönder på bussen vägrar personen erkänna, och busschaffören lägger mer eller mindre skulden på ungdomarna. Den tredje berättelsen handlar om två tonårstjejer som gör allt för att passa in, tar sexiga bilder, dricker sig redlösa osv. Fjärde berättelsen handlar om en gäng grabbar i en sommarstuga och hur Leif hittar på galna saker när han är full och går över gränsen. Den sista berättelsen handlar om en lärares kamp för rätt och fel och hamnar i dispyt med de andra lärarna.

Detta är en otroligt genomtänkt film som har en känsla över sig avv vara fem ihop klippta dokumentärer. Jag tycker att Östlund verkligen visar på en svenska moralen och allt människor gör i dagens samhälle för att passa in i olika situationer, och vad som händer om man skiljer sig från mängden. Det jag är facinerad över är hur väl Östlund lyckas med att berätta allt detta i de olika generationerna. Att moralen ser olika ut för människor i olika ålder, olika kön och olika situationer. Detta är riktigt snyggt framfört, dock tycker jag att filmen blir lite små tråkig emellanåt och man vet ungefär vad som kommer hända i och med att man själv har denna svenska moral och sett att bete sig bland andra människor i olika situationer. Filmen är dock lite deppig och träffar mig inte riktigt in i hjärtat, men jag kommer ändå att ge den en fyra för den är så ortoligt väl genomtänkt och genomförd. Säger bara se den och du kommer att känna igen dig själv eller andra i de olika situationerna och de olika valen människorna gör.

Betyg: 4 av 5




Nim och den hemliga ön - min recension



Nim och den hemliga ön är en familjefilm från 2008. I rollerna ser vi bland annat Abigail Breslin, Jodie Foster och Gerard Butler. Filmen handlar om flickan Nim och hennes pappa, Jack. Jack är forskare och han och Nim är bosatta på en hemlig ö ute i söderhavet, ingen vet var de befinner sig. En dag så åker Jack ut med båden för att göra nya fynd och lämnar Nim ensam på ön, han skall bara vara borta i 2 dagar. Helt plötslig kommer det en storm och förstör båtens mast och satelittelefon. Nim blir jätteorolig och börjar av en slump att maila med Alex Rover som är en författare/äventyrshjälte i böcker som Nim älskar. Författaren Alexandra har torgskräck och vägrar lämna sin lägenhet, i ren desperation ber Nim Alex att komma till ön för att hjälpa henne för hon är rädd. Efter många om och men kommer Alex till ön och Nim hade förväntat sig sin äventyrshjälte, inte en kvinna som är rädd för allt. Samtidigt som detta händer så har personer upptäckt ön och skall ha en fest där, och detta måste Nim stoppa. Kommer Nim klara av det, och kommer Jack någonsin tillbaka?

Denna var en helt okej familjefilm. Ibland var den lite små tråkig och förutsägbar, men den har ändå en skön känsla. Foster spelar dock över emellan åt, men det stör in så mycket i denna typ av film. Handlingen i sig är rätt spännande och själv har jag alltid undrar hur det är att leva ensam i djunglen.  Och jag älskar den lilla ödlan och sjölejonet. Jag ger denna en trea för den tilltalar mig på något sätt, jag blir glad av den.

Betyg: 3 av 5




The Nin9s - min recension



The Nin9s är ett drama/mysterium från 2007. I huvdrollen som Gary/Gavin/Gabriel ser vi Ryan Reynolds. Filmen har tre kortare handlingar i en. En handling om Gary, en om Gavin och en om Gabriel, men alla är samma person. Vem är denna personen?

Jag hade lite svårt att förstå budskapet med filmen och vad man vill visa på. Men som jag uppfattar det är Gary/Gavin/Gabriel Gud som skickats ned till jorden och har 90 olika versioner av verkligenheten där samma personer spelar olika roller i de olika versionerna. Han lever på ett rus av att skapa/leva i de olika versionerna. Han lämnar tillsist jorden och "lämnar kvar" den versionen av livet som han tycker är bäst. Ja, jag måste medge att detta låter lite flummigt, och det var det. Jag tycker inte att denna var en höjdare, de lyckas inte riktigt förmedla vad de vill säga med filmen. Reynolds är inte heller toppen i sin roll, jag känner ingen samhörighet med honom, och kan inte förstå varför han gör de olika valen han gör i filmen. Ne, men tillslut så blir det endast en tvåa, för filmen berör mig inte och jag kommer att glömma av den om två veckor.

Betyg: 2 av 5




Eyes wide shut - min recension



Eyes wide shut är en drama/thriller från 1999 regisserad av Stanley Kubrick. Som Bill Harford ser vi Tom Cruise, som Alice Harford, Nicole Kidman, vi ser även Sydney Pollack i en mindre roll. Filmen handlar om äktenskapet mellan Alice och hennes man doktor Bill Harford. Hur de glider isär av svartsjuka och otrohet. Bill blir svartsjuk på sin fru och försöker finna tröst på annat ställe, han går bland annat till en prostituerad. Han möter sin gamle vän Nick som spelar piano, han skall göra en konsert på ett konstigt ställe. Nick blir uppringd en timme innan han skall spela och får anvisningar om vart det skall vara, plus att han måste spela med ögonbindel. Detta gör Bill intresserad och han tvingar ut adressen och lösenordet ur Nick. Bill köper en mantel och en mask som han måste ha för att bli insläppt, och insläppt blir han, men sen går det inte riktigt som planerat, han blir avslöjad och "räddas" av en maskerad kvinna som senare dyker upp död. Vad är det för personer som Bill kommit i kontakt med, kommer han klara sig levande och kommer hans äktenskap med Alice att hålla?

Första timmen av filmen är riktigt bra, man bara sjunker in i filmen och allt känns spännande, sen går det lite utför, men inte för mycket. Allt känns spännande, äktenskapet med Alice och deras problem, det konstiga sex/kultmötet, vad som händer efteråt osv. Filmen är riktigt snyggt gjord av Kubrick och både Cruise och Kidman är riktigt bra, speciellt Kidman. Roligt att se Pollack i filmen, även han är riktigt bra, det har alltid varit något med honom som har lockat mig, det är nog hans lugna utstrålning och röst. Men tillbaka till filmen, den är heltklart värd att lägga ned 2 tim 30 min på, och värd det relativt höga betyget en fyra.

Betyg: 4 av 5




Eastern promises - min recension



Eastern promises är en thriller från 2007 av David Cronenberg. I huvdrollen som Anna ser vi Naomi Watts och som Nikolai (chaffören) ser vi Viggo Mortensen. Filmen handlar om Anna som en dag på jobbet på mördarvården är med om att den 14-årig flicka föder ett barn med dör själv. Ingen vet vem hon är, i hennes väska hittad en dagbok som är skriven på ryska. Anna är själv halvryss med kan inte läsa ryska och ber sin farbror översätta men han vägrar. I dagboken hittar hon ett visitkort till en resturang. Hon åker dit för att se om någon vet vem flicka är. Hon möts av gästvänlighet och mannen som äger resturangen ber att få översätta dagboken. Det inte Anna vet är att de är rysk maffia och har ett finger med i spelet med den döda flickan. Samdigit som detta utspelar sig får vi följa ägarens son, prinsen, och hans chafför genom diverse problem. Kommer Anna att överleva och vem kommer ta hand om det lilla spädbarnet på sjukhuset?

Denna var en riktigt bra thriller. Speciellt med tanke på Mortensens grymma insats. Han är så jävla bra i denna, riktigt trovärdig och agerar med en speciell känsla. Watts gör en godkänd insats, inget anmärkningsvärt. Handlingen i sig är bra, men inte riktigt bra, andleningen till att filmen blev så bra är agerandet och att den är så bra regisserad. Allt känns som om det klaffar, inget lämnas åt slumpen. Denna skall man absolut se om inget annat så får man se Mortensen slåss naken i ett badhus ;) Men hur som haver så är det en bra och spännande thriller och förtjänar en plats i filmhyllan.

Betyg: 4 av 5




Lida - min recension



Lida är en thriller från 1990. Filmen handlar om författaren Paul Sheldon som har skrivit flera böcker om Misery. Han har precis skrivit klart sin sista bok och dödat av Misery. När han är påväg tillbaka till New York så drabbas han av en snöstorm och kör ned i diket. Han räddas mirakulöst av Annie som är sjuksköterska och hon tar på sig att vårda honom hemma i sitt eget hem. Annie är överlycklig för hon är nämligen Sheldons beundrare nummer ett. Annie ändras genomtiden och blir vansinnig på Sheldon när hon läset det nya manuskriptet och tvingar Sheldon att skriva om boken så att Misery fortsätter att leva. Sheldon är en fånge i Annies hem och ingen vet vart han är. Kommer han att komma levande från Annies hus?

Lida var en helt okej thriller, dock lite småtrög emellanåt. Karaktären Annie är riktigt skrämmande och psykotiskt. Handlingen är upplagd på ett snyggt sätt och man undrar ibland vad Annie skall göra i nästa scen, hon är oräknlig. Tycker dock inte att den når upp till en fyra som jag gärna velat gett den, det får bli en trea för den är sevärd och spännande.

Betyg: 3 av 5




Punisher: War Zone - min recension



Punisher: War Zone är en action från 2008. Filmen handlar om punishern Frank Castle. Castles familj blev mördad av en maffia och nu kräver hand hämnd på alla maffior och kriminella. Han dödar flera medlemmar i olika maffior men misslyckas att döda den stenhårde och onde maffioson Billy. Nu kräver Billy hämnd på punisher och släpper ut sin metaltsjuke bror från sjukhuset och församman flera olika kriminella gäng för att ta död på Punisher en gång för alla. Castle/Punisher kämpar även mot polisen, FBI, för han råkade mörda en FBI agent som var undercover. Efter sig lämnade FBI agenten en fru och en dotter som spelar stor roll i handlingen då Billy ger sig på dem för att komma åt Castel/Punisher. Kommer Punisher att överleva?

Denna gav inte mig så mycket om jag skall vara ärlig, denna är verkligen en helt meningslös action. Visst det är mycket pang pang och blixtrar och dunder, men inte så mycket mer än så. Jag jämför ju självklart denna med den första filmen som kom och den är tio gånger bättre än denna. Tycker att man inte skall se denna om man inte diggar denna typ av film, har man inte sett den första Punisher så skall man absolut göra det istället för att se denna War Zone. eller vill man bara se en film med temat hämnd så tycker jag att man skall se filmen Death sentence.

Betyg: 2 av 5




En shopaholics bekännerlser - min recension



En shopaholics bekännerlser är en komedi från 2009 med Isla Fisher i huvudrollen som Rebecca Bloomwood. Filmen handlar om Rebecca som arbetar som journalist på en trädgårdstidning, en dag så läggs tidningen ned och hon står utan arbete. Hon kan inte betala sina räkningar för hon är beroende av shopping. Rebeccas drömjovv är som journalist på modetidningen Alette och försöker få ett arbete där, men lyckas inte. Hon får istället ett arbete på en finanstidninge som är inom samma koncern, hon tar endast jobbet för att kunna arbeta sig upp till Alette. Denna vägen blir svår när hon inte vet något om ekonomi, har en skuldindrivare i hälarna, blir kär i sin chef osv.

Tycker att denna var en underhållande tjejfilm, hade dock förväntat mig mer. Den träffade inte riktigt mig i min svaga punkt för sådana här filmer, men jag tycker ändå om dem. Den var underhållande och fick mig att skratta flera gånger. Jag tror att orsaken till att jag stör mig på den är för att alla karaktärer är lite överspelade, det känns inte äkta, vilket är väldigt tråkig och drar ned betyget. Som helhets betyg får den en trea minus.

Betyg: 3 av 5




Änglar & Demoner - min recension



Änglar och demoner är en thriller från 2009. Denna är en uppföljare till Da Vinci koden och den andra filmatiserade boken av Dan Brown. I denna ser vi återigen Tom Hanks som Robert Langdon, vi ser även Ewan McGregor och våran egen svensk, Stellan Skarsgård. Filmen utspelar sig i Vatikanen. Påven har dött och Vatikanen befinner sig i sorg, då blir de hotade av de gamla, utdöda sällskapet Illumanati. Vatikanen tar hjälp av Langdon för de fyra kandidaterna för posten som Påve har nämligen kidnappats och en kapsel med anitmateria har placerats ut någonstans i Vatikanen. När antimateria reagerar med luften så bildar det en explotion så stor att Vatikanen plus delar av Rom blir förstörda. Kommer Langdon att tolka symbolerna i tid?

Tycker att denna uppföljare är riktigt bra. Den är spännande rakt igenom om den är välgjord och rollerna är välspelade. Tycker att Hanks är bättre denna gången som Langdon än i Da vinci koden. Nu var det ett tag sedan jag såg Da vinci koden och Änglar & demoner känns för tillfället snäppet bättre, men vem vet, får se Da vinci koden snart igen. Både Stellan Skarsgård och Ewan McGregor är även dem bra i sina roller. Denna tycker jag absolut man skall se om man tycker om spännande thrillers som tar upp historia med hjälp av symboler.

Betyg: 4 av 5




Before sunset - min recension



Before sunset är en drama från 2004 och är uppföljaren till filmen Before sunrise. Här spelar åtgerigen Ethan Hawke Jesse och Julie Delpy Celiné. Filmen handlar om när Jesse och Celiné återigen möts efter 8-9 år efter att de hade en oförglömlig natt i Wien. Nu befinner de sig i Paris och träffas av en slump när Jesse är i Paris för att tala om sin nya bok, och boken handlar om deras natt i Wien. Filmen utspelar sig i realtid så när det gått en minut på filmen har det även gjort det i filmen. Man får följa dem genom deras möte och hur de nu ställer sig till varandra.

Tyvärr har jag inte sett Before sunrise (måste jag göra) och då kanske man hade fått en annan känsla för denna uppföljare, men den är ändå riktigt bra. Filmen är varm och utstrålar romantik. Handlingen är super och Hawke är riktigt grymm. Har inte tidigare varit något direkt fan av honom, men i denna är han underbar, man kan se hans åtrå efter Celiné i hans blick. Uppskattar denna mycket och det är en feelgood film som man absolut skall lägga ned 75 minuter av sitt liv på.

Betyg: 4 av 5




Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford - min recension



Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford är en drama/action från 2007 med Brad Pitt i rollen som Jesse James. Filmen handlar om en okända rånarligan James bröderna. Robert och hans bror vill gärna vara med i brödrarskapet och blir det tillslut. Robert har en stor fasination över Jesse, han har sett upp till honom ända sedan han var liten, han ser Jesse som en idol och en fader. Man får följa gänget under flera olika faser, hur de splitras och omformas tills de slut dör. Jesse är en halvgalen och paranoid man som mördar flera av sina egna i gänget. Det hela slutar med att Robert mördar sin egen idol.

Filmen var alldelses för lång för sitt eget bästa, man hinner tröttna på filmen och jag tycker att Pitt inte riktigt lyckas med rollgestaltningen av Jesse James. Men filmen är nästan hela tiden spännande, men blir som sagt lite långdragen. Fotot i filmen är underbart på flera ställen, men jag kommer att glömma denna filmen efter några månader, vilket är synd. Det blir bara en trea.

Betyg: 3 av 5




Mellan väggarna - min recension



Mellan väggarna är en fransk drama film från 2008. Filmen handlar om en klass elever och deras lärare. Man får följa ett år i skolan och se hur relationen mellan eleverna och deras klassförestånade utvecklas. Hur svårigheter byggs upp och problematiken med elever från förorten.

Filmen är väldigt autentisk, känns som en dokumentär fast utan dokumentär känslan, lite svårt att beskriva. Känns som om man kastas rätt in i en klass för att se hur de lever sina liv i skolan. Tycker att denna är en fyra tackvare sin autentiska känslan. Mycket sevärd.

Betyg: 4 av 5




RSS 2.0