Rescue dawn - min recension



Rescue dawn är ett krigsdrama av en storregissör, Herzog, och filmen har hans touch rakt igenom. Filmen är baserad på en livsberättelse från en amerikansk krigsveteran. Rescue dawn handlar om en stridpilot som kraschar över Laos precis innan Vietmanskrigets början. Han sätts i fångläger, där "bor" redan fem andra amerikanska krigsfångar. Nu börjar planeringen för flykten, kommer de att lyckas?

Jag tycker om denna. Känns som en dokumentär känsla över filmen. Herzog har inte använt några speciella filter eller ljuskällor som gör att filmen inte känns "äkta". Mycket trovärdig filmning, men konstiga viklar, kameran upp och ned, kameran i vattnet osv. Christian Bale har huvudrollen i denna vilken jag tycker är synd, tror att det hade varit bättre för filmens trovärdighet om man hade haft en mer okänd skådespelare. Bale är ju det stora namnet just nu med Batman och Terminator, och det känns på något sätt fel att se honom i denna rollen, man kan inte riktigt se honom som karaktären. Svårt att förklara, men förhoppningsvis förstår någon vad jag menar. För övrigt jag Steven Zahn en riktigt bra rollprestation. Men filmens handling skulle jag vilja säga är en trea, men med Herzogs regi och den ovanliga filmatiseringen av ett krigsdrama får det bli en fyra.

Betyg: 4 av 5




Stigmata - min recension



Stigmata, thriller från 1999 med Patricia Arquette i huvudrollen som Frankie Page. Frankie är en tjej på 23 år som arbetar som frisör i Philadelphia, hon lever livet och har inga bekymmer. Men en dag får hon ett radband från Brasilien på posten och märkliga saker börjar hända, hon utsätts för 4 av jesus stigmatan. Frankie tror att hon börjar bli galen och förstår inte vad det är som händer förrän en dag kommer en präst för att undersöka henne. Utsätts hon verkligen för "riktiga" stigmatan, skulle jesus/Gud välja henne?

Jag tycker denna var helt okej rulle. Det står att den skall vara en skräck, thriller men det tycker jag inte, det var inte skräck-scener i filmen. Arquette är lika bra som hon alltid är i sina roller och lyfter filmen en hel del för mig. Kanske faktiskt att jag skulle se denna filmen en gång till om några år, men den är ändå bara godkänd.

Betyg: 3 av 5




Män som hatar kvinnor - min recension



Nu har även jag sett denna film tillsammans med 2 miljoner andra svenskar. Jag tillhör dem få som inte läst Larssons böcker och kan därför inte jämföra boken och filmen.

Män som hatar kvinnor handlar om en journalist, Mikael Blomqvist (Mikael Nyqvist), som börjar arbeta med ett 40 år gammalt förvinnande av en ung tjej. Ju mer han undersöker, ju mer fara står han inför. Mikael får hjälp med undersökningen av Lisbet Salander (Noomi Rapace), en ung hacker som har varit med om mycket hemska händelser under sin uppväxt. Tillsammans försöker de finna vad som hände med den unga Harriet för 40 årsedan.

Filmen är nästan 2 tim 20 min lång och har till en början ett långsamt tempo där man bekantar sig med karaktärerna. Man får reda på mycket om Lisbet, vad hon är med om och även glimtar av vad hon tidigare varit med om. De tre starka scenerna -utnyttjandet, -våldtäckten och -hämnden (beskriver ej dessa, man får se dem sj), är extremt starka scener som etsar sig fast på minnet. Hennes karaktär vänder från offer till hjältinna i hämnd scenen, och gör något som vi alla är rättvist och förtjänat. Lisbet är den nya kvinnliga förebilden (girl power) samtidigt som hon är en skör tjej med väldiga personliga problem. Vid sidan om storyn om Lisbet från man reda på väldigt lite om vem Mikael är och vad han kommer från, vilket jag kan tycka är lite synd, men vem vet, kanske kommer mer om det i nästa film?! Hur som helst filmen är mer av ett drama när det kommer till utvecklandet av Lisbets och Mikaels relation, samtidigt som det är en svensk kriminalare när det kommer till Harriets försvinnande.

Betyg: 4 av 5




I'm back

Nu är jag tillbaka från en härlig veckas semester på vackra Korsika. Semestern har varit underbar med 30C och sol varenda dag, men jag måste erkänna jag har längtat efter att se ngn film. ;)

Nu beräknas det komma upp nya filmrecensioner inom några timmar. Så håll utskick!


Semester...

Från och med idag och lite mer än en vecka framåt blir det uppehåll här på bloggen, skall nämligen åka på semester till Korsika. Fortsätt gärna att läsa äldre recensioner och kom gärna med kommentarer. Ha en filmig vecka utan mig! ;)



Big trouble in little China - min recension



Ytterliggar en av John Carpenters filmen med Kurt Russell i huvudrollen. I Big trouble in litte China spelar han en lastbilschaufför som skall hjälpa en kompis att hämta hans fästmö med gröna ögon från Kina. Detta leder till helt oanada följder för Russell, han hamnar mitt i ett krig mellan olika "stammar". Den onde Lo Pan har kidnappat fästmön för att gifta sig med henne, för hennes gröna ögon kan göra honom dödlig igen. Det blir en färgsprakande och farlig resa, fullt med magi.

Inte heller denna håller måttet av Carpenters filmer, precis som Flykten från New York. Flykten från New York är tom bättre än vad denna är, trots att den har sin charm på vissa ställen. Specialeffekterna är inte mkt att hänga i julgranen, och skådespeleriet är inte det bästa, Russell gör dock en bättre insats i denna är i Flykten från New York. Vi ser även Kim Cattrall, känd från Sex and the city, i en roll som journalist, och det är inte hennes bästa rollprestation. Ne, den når inte upp till godkänt, och jag kommer nog aldrig se den igen.

Betyg: 2 av 5




Australia - min recension



Australia är ett drama från 2008. Det är början av andra världskriget som nått Australien. En engelsk kvinnan (Nicole Kidman) åker till Australien för att ta med sin man hem och sälja deras ranch. När hon kommer dit är hennes man mördad och nu står hon med en ranch och boskap. Det pågår en tävlan mellan rancherna om vem som skall försörja armén med köttboskap. Kvinnan ger sig iväg för att driva köttdjuren till hamnen för att vinna, detta gör hon tillsammans med personer som arbetar på ranchen, och en boskapsförare (Hugh Jackman). Det uppstår en kärleksrelation dem i mellan samtidigt som kriget står på tröskeln.

Jag har hört så mycket bra om denna filmen innan jag såg den, kanske hade jag för höga förväntningar för jag blev inte så positivt överraskad. Visst det är en helt okej kärleks film, som hämtat från en roman av Barbara Wood. Kan tänka mig att många älskar filmen och faller för Jackmans karaktär, han är inte så pjåkig. Hur som haver Kidman gör en jättebra rollprestation, Jackman överraskar inte. Ne, vad skall jag säga, sevärd!

Betyg: 3 av 5




Kommissarie Montalbano: Organtjuvarna - min recension

Denna filmen är nummer 5 i serien om kommissarie Montalbano. För er som inte vet är Montalbano kriminalkommissarie på den Italienska ön Sicilien. Två mysterier utan synbart samband håller kommissarie Montalbano vaken om nätterna - det brutala mordet på en ung IT-ingenjör och ett äldre par som försvann under en semesterresa till Tindari. Spåren leder till den lokala maffian och den grymma illegala oranhandeln.

Jag tycker mycket om Kommissarie Montalbano, men det är nog för att jag är lite kär i Italien, språket och italiensk film. Tycker att dessa filmen antingen är fyror eller treor, denna tillhör den sistnämda kategorin, en tre. En helt klar sevärd film, men jag tycker att det underlättar om man sett de fyra filmerna innan för att förstå Montalbanos liv och relationer.

Betyg: 3 av 5




Wallander: Tjuven - min recension

Ytterligare en ny Wallander-film med Krister Henriksson som Kurt Wallander. Tjuven hade dvd-premiär idag, och är nummer 17 i serien. Den handlar om händelser som knyter tre invånare i ett samhälle som varit utsatt för stölder ihop med en försvunnen polsk man. Hur hänger dessa ihop och var är den polske mannen, vad har hänt honom?

Ja, jag tycker att denna är en av de sämre i Wallander-serien med Henriksson. Det är inget direkt tempo i filmen, det händer igentligen inte så mkt. Man kan ränka ut ungefär vad som har hänt från filmens start. Är annars inget jättefan av Wallander utan tycker att de är trevliga och se en gång, och de flesta från godkänt, en tre i betyg, men som jag nämnt tidigare, denna når inte upp dit utan hamnar på en tvåa.

Betyg: 2 av 5




Film nytt

  • Familjen Macahan
Nu kommer äntligen den efterlängtade serien Familjen Macahan på dvd! Du kan redan nu förhandsboka den första säsongen som preliminärt kommer att släppas den 25:e november. Från discshop.se

  • Terminator 5
Det kommer att komma en Terminator 5. Regissören McG, som regisserade Terminator:salvation, kommer även regisserad denna kommande. Filmen har inte än fått någon titel och kommer bli den femte i serien om Terminator. Från filmtipset.se Kan det vara så att denna börjar spelas in när Arnold Schwarzeneggers guvenörskap tar slut?



Breakheart pass (Mot fort Humbolt) - min recension



Breakheart pass är en västern/action från 1975 med Charles Bronson i spetsen. Nästan hela filmen utspelar sig på ett tåg som är påväg mot fort Humbolt. Bronsons karaktär John Deakin sätts som fånge ombord och är anklagad för diverse brott, men vem är han igentligen? Och varför dör en och en ombord på tåget? Vem är mördaren och vad är det som pågår?

Detta tycker jag är en av de bättre Bronson filmerna, han är här i sitt esse med sin lugna och coola stil. Filmen i sig tycker jag är bra, fast jag vet inte om det riktigt håller till en fyra, det är något som fattas för det. Sevärd västern/action med hyfsat bra roll lista.

Betyg: 3 av 5




The Day the Earth Stood Still - min recension



The Day the Earth stood still 2008 är en nyinslpelning av klassikern med samma namn från 1951. Jorden skall förintas på grund av människans misskötsel av den. En utomjording (Keanu Reeves) förs till jorden för att prata med jordens ledare, och när han inte får detta bestämmer han sig för att låta jorden gå under. Under sin resa på jorden träffar han en forskare (Jennifer Connelly) och hennes son som kommer att bli förljeslagare genom filmens gång. De försöker förbrilt övertala utomjordningen att stoppa jordens undergång och menar att det fortfarande finns hopp för den mänskilja rasen. Men kommer han låta sig övertalas?

Jag har inte sett den gamla versionen av filmen och kan inte jämför dessa. Men denna nyinspelning tycker jag är en helt ok sci-fi film. Reeves passar ypperligt bra som utomjording då han inte behöver visa några känslor i sin mimik. Filmen har fått mkt dåligt kritik av vad jag har läst, men jag tycker faktiskt inte att den är så dålig, kanske inte en film jag kommer att se igen, men ändå godkänd.

Betyg: 3 av 5




Sunset Boulevard - min recension



Sunset Boulevard är en klassiker från 1950 av ingen mindre än Billy Wilder. Filmen handlar om en fattig manusförfattare som av en slump kommer till den gamla stumfilmsstjärnan Norma Desmonds hus. Hon vill att han skall skriva om hennes manus till en ny storfilm med sig själv i huvudrollen. Norma  är fortfarande miljönär efter stumfilmstiden och en riktig diva som älskar att vara i centrum och sitt eget utseende. Hon omvandlar genom filmens gång manusförfattaren till sin egen boytoy och börjar älska honom. Medan manusförfattaren egentligen inte vill ha något att göra med Norma, men han är så fattig så han känner att han inte har något val. Kommer hon någonsin släppa greppet om honom?

Detta är en film om desperation, makt, förvirring och kärlek. En film som sätter sig kvar i huvudet, jag tycker mycket om den. De komiska inslagen i denna egentliga mörka filmen lyser upp filmen medför en förstärkt känsla av mörker, depression och förtvivlan. Jag kan tänka mig att många kan se denna filmen, även fast man inte vanligtvis titta på svartvita filmer från 50-talet. Den har något för alla, även en del klichér som lever kvar i dagens Hollywood filmer. Mkt sevärd, på gränsen till toppbetyget 5 av 5.

Betyg: 4 av 5



Underworld: Rise of the Lycans - min recension



Jag är ett Underworld fan och älskar de båda första filmerna starkt. Hade självfallet höga förhoppningar på denna som skulle vara en förklaring på vad som hände flera 100 år innan de andra två filmerna utspelar sig. I Underworld: Rise of the Lycans är inte vampyren och huvudrollen från de andra två filmerna Selene med, den utspelar sig innan hennes tid när the lycans (varulvarna) är vampyrernas slavar. Man får följa Lucien som är den första lycanen som kan förvandla sig till varulv när han vill och återgå till sitt mänskliga utseende. Han förälskar sig i Sonja, vampyrledaren Viktors dotter, detta är något som Viktor inte kan låta hända därför dömmer han sin dotter till döden, detta medför Lucian en stor sorg. Man får även följa hur varulvarna rymmer och bildar en armé för att störta Viktor och vampyrerna.

Tycker inte att denna filmen håller samma mått som de två första, men den är ändå bra och snyggt gjord. Handlingen visste man ju redan om efter man sett de två andra filmerna, och jag tycker att de uppfyller de flesta av mina förväntningar på denna story. Den är bra och sevärd om man tycker om vampyrer och varulvar.

Betyg: 3 av 5




Masjävlar - min recension

Masjävlar är en av de bättre svenska filmerna inom drama genren. Handlar om Mia som återvänder hem till sina föräldrar uppe i Dalarna för att fira sin fars fördelsedag. Hon har sedan många år bott i Stockholm och känner inte längre någon tillhörighet till den lilla byn i Dalarna. Mia känner sig även missförstådd av sina äldre systrar och att de inte bryr sig om henne och hur hon lever sitt liv. Det är en smått komisk skildring av att komma tillbaka till det liv man en gång lämnat, och resan för familjen.

Tycker att detta är en skön film, väldigt rolig på sina ställen ibland, men även allvarlig. Känns som att många kan känna igen sig i filmen och den resan Mia gör. Tycker att det är helt klart sevärd och det är alltid roligt när det kommer filmer av kvinnliga regissörer, speciellt svenska.

Betyg: 3 av 5




Porco Rosso - min recension



Porco Rosso av Hayao Miyazaki handlar om flygplanspirates och den berämde prisjägaren Porco Rosso som har utsatts för en förbannelse och ser därför ut som en gris. Han slåss mot alla möjliga olika motståndare under filmen.

Jag tycker om denna, dock är den inte i samma klass som "Det levande slottet" och "Spirited away", utan den ligger i godkänt/bra klassen tillsammans med hans film "Kikis expressbud". Animeringen är lika snygg som i de andra av Miyazakis filmer, men jag känner att jag behöver se den en gång till, så gäller alla Miyazakis filmer för att se om betygen ändras till högre, just nu ligger den på en stark trea.

Betyg: 3 av 5




Terror train - min recension



Terror train är en typsik 80-tals skräck film. Huvudrollen spelas av ingen mindre än Jamie Lee Curtis som då var stor inom denna genren. Filmen går ut på att ett gäng med studenter skall fira nyår på ett tåg. Under tågfärden så hittas flera personer mördade på olika ställen i tåget, vem är mördaren? Och varför angriper han utvalda studenter, vad är motivet?

Inom denna genren och denna tidsepok finns det mycket skräpfilm och en hel del bra, denna tillhör tyvärr inte den bra skaran. Den känns inte som en skräck film, utan som en komisk film med blodiga inslag ungefär. Curtis gör en hyfsad insats, inte mer än så. Ne, det är ingen film jag skulle rekommendera någon att se, kanske bara om man är intresserad av denna typ av film.

Betyg: 2 av 5




Älskar dig för evigt - min recension



Älskar dig gör evigt är en dansk film om livets svårigheter med Mads Mikkelsen i spetsen. En olycka för med sig att två helt okända människor möter varandra och börjar inleda en romans som påverkar alla i deras omgivning. Man får följa personernas och deras anhörigas resa genom deras möte.

Svårt att formulera vad jag egentligen tycker om filmen, det är inte en film som tillhör dem jag vanligvis brukar se. Den tilltalar mig inte direkt, det är något som gör att jag tappar fokus. Det är inte Mikkelsens skådepeleri som är i toppklass utan det är något annat som jag inte kan sätta fingret på. Det är en rätt mörk och dramatisk film som känns som ett utdrag ur två personers liv. Kan tänka mig att många älskar denna filmen, för det finns något tilltalande med den, men tyvärr inte för mig, den är godkänd, varken mer eller mindre.

Betyg: 3 av 5




Next - min recension



Next är en relativt ny action film med Nicholas Cage i spetsen. Cage spelar Chris som är magiker och kan se två minuter in i sin egen framtid. Han träffar tjejen som han har sökt efter hela sitt liv samtidigt som FBI försöker få tag i honom för att använda honom för att hitta ett stulet kärnvapen som skall användas på Kalifornien, som ingen vet vart den befinner sig. Samtidigt är de som har kärnvapnet ute efter Chris för att döda honom. Genom filmen gång ställs han mot mot- och framgångar, men löser det mesta med hjälp av dig förmåga att se in i framtiden.

Detta är en ok action rulle på 1 tim 30 min, tiden går förbi rätt fort, men det är ändå ingen toppen rulle. Den känns endast som ett bra tidsfördriv, den kommer inte direkt att lägga sig till ens minne. Sevärd med godkända rollprestationer av Cage, Biel och Moore.

Betyg: 3 av 5




Nausicaä från Vindarnas dal - min recension



Den är utgiven som en nyutgåva av Hayao Miyazakis film Nausicaä från Vindarnas dal från 1984. Filmen utspelar sig i en värld där jorden är drabbad av giftiga växter som dödar människor tillföljd av människans misskötsel av jorden. Den liten prinsessa från en av jordens byar vill rädda jorden och hyser medkänsla med växterna och dess djur och monster som bor i dess skogar. Människor från andra byar är fast beslutade att förstöra den giftiga skogen och letar fram en krigare, ett monster, från jordens inre för att använda den mot skogen. Prinsessan är fast besluten att förhindra detta och på denna resan lär hon sig skogens djupa hemlighet. Men kommer hon att hinna i tid att förhindra människor från att förstöra jorden en gång till?

Som jag tidigare har nämt i flertal recensioner är älskar jag Miyazakis filmer och även denna. Den tillhör faktiskt en av mina tre favoriter. Den är underbart vackert animerad och handlingen är helt fantastisk, den fungerar ypperliggt bra idag så vi är så klimat inriktade. Vad händer om vi missbrukar och förgiftar jorden? Så som i Nausicaä från Vindarnas dal? Vem vet... Men som sagt den är riktigt bra och sevärd för så väl vuxna som barn. Den är på gränsen till en fullpoängare, men vill se den gång till för att sätta detta betyg, den måste ju vara lika bra den andra gången för att förtjäna en av mina svårutedelade 5:or.

Betyg: 4 av 5




An empress and the warriors - min recension



An empress and the warriors är en ny kinesisk film i den klassiska asiatiska andan som tidigare storfilmer. Utspelar sig i det gamla Kina och kungen för ena riket dör och lämnar efter makten till sin dotter. Det är många i riket som är missnöjda med att en kvinna nu styr riket, speciellt hennes kusin som var tänkt ärvinge. Han försöker mörda prinsessan med hjälp av krigare från ett utdött släkte, prinsessan hamnar hos en man som bor självförsörjande ute i skogen, mannen tar hans om henne och hennes skador. Det spirar upp en försälskelse mellan prinsessan och mannen, han är oventande om att tjejen är en prinsessa. När hon senare skall återvända och ta sin rätta plats på tronen har hennes kusin tagit över makten och det blir nu ett krig mellan dessa. När hon i slutet vunnit överger hon sin position för att leva med mannen från skogen, men har han överlevt kriget?

Övergripande är detta en helt okej film som man hänger med i, dock finns det vissa klichér som är lite störande. Handlingen känns som om man sett förr och därför får den inte bättre betyg. Fotot och ljussättningen är mycket, mycket vackert på sina ställen, dock spricker special effekterna ibland och känns inte äkta. Men filmen är sevärd, speciellt om man tycker om denna typen av film, men det är ingen ny "Hero".

Betyg: 3 av 5




Appaloosa - min recension



Appaloosa är en västern film som är regisserad av Ed Harris, som säkert alla känner igen som militärledaren från filmen "The Rock". Harris spelar även huvudrollen som tillsatt sheriff i den lilla västern staden Appaloosa. Hans högra hand, vice sheriff och vapendragare spelas av ingen annan än Viggo Mortensen. Filmen går ut på att sherifferna skall föra "the bad guy", som spelas av Jeremy Irons (personlig favorit), inför rätta för att ha mördat stades förre sheriffer. På vägen möter de både mot- och framgångar. Självklart finns det romantik med på ett hörn, som det alltid gör i Hollywoof filmer oavsett genre, nämligen mellan Sheriffen och en nyanländ pianist som spelas av Renée Zellweger, som inte gör en lika bra rollprestation som Harris, Mortensen och Irons.

Appaloosa är en godkänd nyproducerad västern film. Som tidigare nämnts är de övergripande rollrestationerna mycket bra, ändå är det något som göra att filmen inte får mer än godkänt, den brister på sina ställen. Kan inte riktigt precisera vart det brister, men jag fastnar aldrig riktigt i filmen, den griper inte tag i mig så starkt som jag hade velat, därför får den endast godkänt.

Betyg: 3 av 5




Outlander - min recension



Outlander har en liten speciellt handling - en man från en annan planet kraschar på jorden och för med sig en varelse som han senare skall döda, tiden är vikingatiden och platsen är Norge. Visst låter det lite lustigt?! Men men när man har smält handlingen och sätter sig in i filmen så är det knappt godkänd, varelsen är snyggt animerad, speciellt i andra halvan av filmen. Dekor, kuliser och kostymer håller inte alltid och ibland känns det som om man tittar på ett avsnitt av Xena - Krigarprinsessan. Skådespelarna håller inte alltid heller, John Hurt är den ända som håller. Även Ron Perlman är bra, han har dock fått för lite utrymme enligt mig. Men filmen känns helt enkelt inte äkta. Jag vet inte om jag skulle rekommendera den, det är en tidsfördrivnings film, inte så mycket mer.

Betyg: 2 av 5




Vampire Hunter D: Bloodlust - min recension



Vampire Hunter D: Bloodlust är en japansk animé som handlar om en vampyrjägare som är hälften människa, hälften vampyr. Genom filmen jagar han en av de sista vampyrerna som har kidnappat en ung tjej, eller har han kidnappat henne? Vampyrjägaren är inte den ende som jagar vampyren utan ett annat gäng med vampyrjägare är också ute efter honom öfr att ta tillbaka flickan för att få hittelönen. Filmen kantas av mystiska varelser, "D:s" personliga probelm med att vara hälften människa, hälften vampyr, död, blod och kärlek.

Denna är en okej animé, dock inte i Miyazakis klass, men man kanske inte skall jämföra för stilen och handlingen här helt åtskillda, men jag kan inte hjälpa det. Jag tycker den är sevärd och kommer se den igen, en nackdel är att på den svenska utgåvan så kan man inte få japanskt tal utan bara engelskt, och det sänker betyget en hel del för mig. Men sevärd, tycker man om animé så skall man se denna, dock rekommenderar jag inte den till barn.

Betyg: 3 av 5




Death sentence - min recension



Death sentence är en film som har sagt vara en ny version eller en film som drar tankarna till den gammla kultfilmen "Death wish" men Charles Bronson. Jag kan hålla med om att de påminner lite om varandra, grund handlingen är ungefär densamma. Filmen huvudkaraktär som spelas av Kevin Bacon är en vanlig man som arbetar med försäkringar tills en dag då hans äldste som bli mördad av ett gäng mitt framför hans ögon. Den dagen förändrar honom till en annan man, han kräver hämd på kille som mördade hans som en gänginvigning. Det går så lång att han sätter hela hans resterade familj i fara, kommer de att överleva? Kommer han bli sig själv igen?

Death sentence är en riktigt bra film, jag kom på mig själv att på flera ställen i filmen så knöt det sig i magen och tårar började rulla ned för min kinder. Den är verkligen känslogripande mellan våldsinslagen som är riktigt bra gjorda, dock inte alltid verklighetstroget. Kevin Bacon överraskar mycket poitivt in sin rollprestation, har aldrig varit mycket för honom innan då jag tyckt att han var överreklamerad och rätt creepy, men han är skitbra i denna karaktären. Riktigt bra film som jag starkt rekommenderar till alla, både män och kvinnor, se den.

Betyg: 4 av 5




One man's justice - min recension

One man's justice är en action drama från 1991 men Michael Keaton i huvudrollen som kriminalpolis, hans partner spelas av Anthony LaPalgia (Brottskod: försvunnen). En dag när partnern dör och lämnar efter sig tre små döttrar i Keatons ägo förändras hela hans och hans sambos värld. Filmen handlar i stora drag om hur Keaton och hans sambo tackar denna nya tillökning, om deras svårigheter med pengar och liknande.

Skulle vilja säga att denna är en typisk 90-tals action/drama med en skådespelare i huvudrollen som är het men egentligen inte är så bra. Dock förvånar Keaton mig, han är bättre än i många andra filmer jag sett med honom, han är kapabel att visa känslor, wow. haha. Men som sammanfattning, detta är en film som är sevärd, inte så mycket mer, men gillar man 90-tals rullar som har lite känsla från "Dödligt vapen" från samma årtal så skall man se den. Det är en film som man ser när man är llite sugen på en drama och inte har någon stor film att se.

Betyg: 3 av 5




Steamboy - min recension



Efter att ha sett Hayao Miyazakis filmer så har jag fastnat lite för animé genren och kollade upp lite andra filmer som har fått bra betyg i denna genren. I mitt sökande kom jag över Steamboy av Katsuhiro Ôtomo från 2004. Denna är den genomtiderna den dyraste animerade japanska filmen med den budget på 22 miljoner $ och tog tio år att genomföra. Det är en film som utspelar sig på 1800-talet i England med vattenångan i fokus. I filmen så sågs vattenångan vara den nya vetenskapen, och här exprementerar man med denna. En liten kille som är intresserad av uppfinningar är som och barnbarn till de två stora vetenskapsmännen som exprementerar med ångan. Han ställs genom filmen i olika knipor som alltid löses med nya uppfinningar. Det är även en tvist mellan pojkens farfar och pappa som gör att pojken kommer ikläm. De har nämligen uppfunnit "high presure" ånga som är det nya inom vetenskapen. Pappan vill använda den till ett massförstörelse vapen medan farfar vill använda den till ett tivoli och göra allt i sin makt för att förhindra att hans/deras uppfinning skall bli ett massförstörelse vapen.

Vad tycker jag då om filmen? När jag läst om den så hade jag höga förväntningar på den och trodde att den skulle vara helt storslagen, men det tycker jag inte att den var. Den var gjord på det sättet att den kändes mer som en engelskt animerad film, så jag fick sätta på engelskt tal för detta passade inte alls med den japanska talet. Visst var filmen riktigt snyggt animerad och handling var helt okej, men det känns ändå som om det är något som fattas, kan inte riktigt säga vad, men det finns där. Det kan ju vara så att jag förväntade mig en "typisk" japansk animé film, där man kunde ha japanskt tal och att den japanska känslan skulle genomsyra filmen, men så var inte fallet då den kändes mycket engelsk. I sammanfattning, en helt godkänd film som skall ses för den snygga och detaljerade animationen.

Betyg: 3 av 5




The Jacket - min recension



Hade stora förväntningar på The Jacket med en av min skådespelare Adrian Brody, men trots ett superskådelspeleri från hans sida så håller filmen inte. Får inte riktigt grepp om filmen som helhet, det finns flera luckor i scener som hade kunnat göras annorlunda. Kiera Knightley är verkligen inte en av min skådespelare och jag kommer på mig att jag stör mig på henne genom film, dock är detta en av hennes bättre rollprestationer enlig mig. Handlingen genom filmen är bra och mycket fin på sina ställen. The Jacket får ändå godkänt och jag kanske kommer se den ingen, men inte än på ett tag.

Betyg: 3 av 5




Flykten från New York - min recension



Flykten från New York är en gammal 80-tals rulle med Kurt Russell i huvudrollen som ex. militären och den kriminelle "Snake". Filmen är regiserad av en av 80-talets stora regisörer, John Carpenter. Flykten från New York handlar om av man 1997 har gjort hela Manhattan ön till ett fängelse för kriminella. Av misstag skjuts USAs president ut ur Air force one i sin kapsel ned på Manhattan och bli kidnappad av de kriminella som vill använda honom för att komma ifrån ön. Polisen skickar in "Snake" för att återta presidenten och möter på flera olika motstånd, han har bland annat två kapslar inplanterade i kroppen som spränger hans blodkärl om han inte för tillbaka presidenten inom  24 timmar, kommer han lyckas?

Jag hade stora förhoppningar på filmen då den fått bra recensioner och ses som en 80-tals klassiker, men mina förhoppningar uppfylldes tyvärr inte. Hela miljön och inspelnings dekorer är underbara, den är i riktig rå 80-tals actions anda, men det är handlingen, upplägget och skådespeleriet som förstör filmen för mig. Russell är minst sagt värdelös i sin roll som "Snake", jag sitter och skrattar flera gånger när han öppnar munnen. Han var mycket bättre i Carpenters "The Thing". Ne, denna var ingen hitt, men jag kan förstå att många älskar den som har växt upp med filmen, men för mig fungerar den tyvärr inte, även fast jag brukar älska de gammla 80-tals actions/sci-fi rullarna. Den når inte ens upp till en 3:a i sammlat betyg, dock får den en 4:a i dekor och ljussättning.

Betyg: 2 av 5




Gran Torino - min recension



Gran Torino är Clint Eastwoods nya film med honom själv i huvudrollen som den bittra, depremerade grannen i ett kvarter som har blivit befolkat av asiater. Filmen går ut på Eastwoods resa till vänskap med sina grannan och speciellt grannpojken som har problem med ett gäng som vill värva honom.

Filmen är rakt igenom en drama, men den har även komiska inslag med Eastwoods rappa och smått rasistiska kommentarer. Starkt våld har också fått sin plats i filmen. Detta är en riktigt bra film, blev positivt överraskad. Eastwood är solklar i sin roll, en roll som inte jag sett han anta förut. Gran Torino är en film som jag tycker skall ses, den är på gränsen till en 5:a, hade fått det med en gång om vissa scener hade varit mer "genomtänkta".

Betyg: 4 av 5




The Bucket list (Nu eller aldrig) - min recension



The Bucket list är ett drama med komiska inslag om två äldre män som är döende i cancer. De bildar en pakt som går ut på att genomföra olika "uppdrag" som de har skrivit ned på sin "bucket list". Där finns allt nedskrivit som männen vill göra innan de dör, det är allt ifrån hoppa fallskärm till se pyramiderna.

Filmen är faktiskt helt okej, en riktig feel good film, man har leendet på läpparna när man sett den. Både Nicholson och Freeman gör ypperliga rollprestationer. Skön film som rekommenderas att se, speciellt på en regning höstkväll.

Betyg: 3 av 5




Gadjo Dilo: främligen - min recension



Skulle vilja säga att denna är en relativt okänd film, iaf för de stora delarna av den svenska filmtittande befolkningen. Gadjo Dilo är filmad i Rumänien och Frankrike. Filmen utspelar sig till största del i en zigenarby i Rumänien. En fransk kille i 20 års åldern har rest till Rumänien för att finna en zigensksångerska som hans pappa spelat in på band under hans resor. Kille fastnar istället i en by och hos en man som inte känner till sångerskan. Deras relation utvecklar sig genom filmen till en stark vänskap. Självklart finns det även en romans mellan kille och en ung zigenartjej.

Ja, vad tyckte jag om filmen då? Jo, den var helt underbar, det är en sådan film som jag vill ha stående i filmhylla. För mig så känns den verklighetstrogen på många sätt, hela filmen känns som en "långfilmsinspelad" dokumetär, det tilltalar mig mycket. Filmen handlar ju till största del om vänskapsrelationen och under denna resan får man se många glimtar in i den romanska världen, yttrerst spännande! Kan tänka mig att detta är en film som inte tilltalar alla, men har man någorlunda intresse för filmer som skiljer sig från den massproducerade Hollywood-filmen så rekommenderas denna starkt.

Betyg: 4 av 5




RSS 2.0