Baksmällan - min recension



Baksmällan är en komedi från 2009. Filmen handlar om tre vänner, och brudens bror, som skall åka på en svensexa i Las vegas. Inget blir som de väntat sig. När de vaknar upp på morgonen i hotellrummet, finner de det helt sönderslaget, en tiger på toaletten och en bebis i gadroben. Ena killen har tappat en tand och alla är bakfulla. Till sist märker de att de har tappart bort brudgummen, de kan inte hitta honom någonstans. Nu börjar de trackbacka sina steg kvällen innan för att komma ihåg var de gjort av brudgummen.

Jag satt med förväntningarna att denna skulle vara en av de roligast komedierna jag sett, och tyvärr uppfylldes de inte. Visst många scener är roliga och helt osannolika, men det är ändå något som fattas för mig, den håller inte hela vägen. Jag tycker t.ex. att filmen I love you, man är bättre och roligar än vad denna är. Det är ok skådespeleri, och handlingen är bra, nästan absurd, men det är något som fattas, tempot i filmen är lite för segt emellanåt. Men det är helt klart en mycket godkänd film, och man får skratta av sig lite.

Betyg: 3 av 5




Dumpa honom! - min recension



Dumpa honom! är en drama/komedi från 2009. I denna ser vi skådespelare som Jennifer Aniston, Ginnifer Goodwin, Jennifer Connelly, Scarlett Johansson, Drew Barrymore, Ben Affleck, Justin Long och Bradley Cooper, bl.a. I filmen får vi följar olika personer eller par i deras kärleksrelationer eller/och singelliv. Filmen är ett relationsdrama med ett klassiskt dilemma varför ringer han inte upp dig? Vi får följa singlar, par som är gifta, par som inte är gifta, personer som är desperata osv.

På ett sätt så tycker jag om filmen, handlingen är bra och jag älskar skådespelaren Ginnifer Goodwin, hon sänder verkligen ut good-feeling vibes. Men det är något med filmen som gör att den inte riktigt håller till de högre betygen, det är nog inte handlingen i sig, utan mer tempot och ihopklippningen av filmen. Filmen går liksom inte direkt in i hjärtat med sina storys, utan man känner sig mer som en åskådare, som bara tittar, men inte deltar i deras relationer. Men det är ändå en helt klart godkänd film för mig, tror ändå att det är många som tycker/kommer tycka om filmen, men man skall inte räkna med en typsik "flamsig-Hollywood-drama", utan det finns lite mer djup, fast inte tillräckligt (för mig).

Betyg: 3 av 5




9 - min recension



9 är en animerad sci-fi/fantasy från 2009. Filmen utspelar sig efter domedagen, alla människor har dött ut tack vare att maskinerna tagit över världen. En dag vaknar den lilla trasdockan 9, och ger sig ut i världen, där träffar han på andra trasdockor, det visar sig att en professor har gjort den så att de kan förgöra maskinen "Brain" som ligger bakom världens undergång.

Måste säga att jag hade rätt höga förväntningar på denna efter jag läst på den, sett trailern och läst att Tim Burton är filmens producent. Jag blev faktiskt besviken, filmens handling griper inte riktigt tag i en. Visst den är riktigt snyggt animerad, men bara det gör ju inte hela filmen, för mig måste det även finnas en bra handling. Man får intrycket av filmen att den är fransk, vet inte varför, men det kanske är själva stilen på animeringen, tror till och med att filmen hade varit bättre om den var just fransk och inte amerikansk. Sen så rösterna, de fungerar på alla karaktärer utan på just 9. Det är Elijah Wood som gör 9:es röst och det passar verkligen inte, han är för mesig och barnslig, känns inte som att hans röst passar in på 9:es aktioner eller rörelser. Detta tycker jag är väldigt synd, för jag tror att filmen hade blivit ett steg bättre med en annan röst än Woods. Som slutsats kan jag ändå säga att filmen helt klart är godkänd, men jag känner mig ändå besviken, ger den en trea.

Betyg: 3 av 5




If... - min recension



If... är ett drama från 1968 av Lindsey Anderson. Filmen utspelar sig på en brittisk internatskola för killar, där hierarki, regler och de gammla traditionerna följs till punkt och pricka. Micke (Malcolm McDowell) och hans två vänner motsätter sig skolan och dess regler, tar tillslut till vapen för att göra slut på förtryckarna.

För mig var detta en väldigt speciell film. Den börjar väldigt bra och intressant, sen tycker jag att den spårar ur lite. Man vet inte riktigt vad som är verkligt och var som är "drömmar/hallucinationer", speciellt med scenerna från cafét. Det är även en speciell kvinnosyn i filmen, de får nästan inget utrymme och följer olika stereotypramar. Det finns även en viss humor i filmen, som gör att man skrattar samtidigt som man är rätt förbryllad. Även kul att se en till film med en ung McDowell. Jag kommer ge den godkändt, en trea, mest tack vara att jag inte förstår/eller kanske inte håller med regissörens vision.

Betyg: 3 av 5




I love you, man - min recension



I love you, man är en komedi från 2009. I huvudrollen som Peter Klaven ser vi Paul Rudd, och som Sydney, Jason Segel. Filmen handlar om Peter som friar till sin flickvän och nu väntas det bröllop. Men det visar sig att Peter inte har, eller aldrig haft, manliga vänner och vem skall nu vara hans bestman. Peter gör allt för att finna manliga vänner, han går på man-dates (som inte går så bra), hans homosexuelle bror försöker lära honom hur han skall göra, men en dag på en husvisning som Peter håller i möter han Sydney. Detta är början på en manlig vänskap som går upp och ned.

Jag blev så positivt överraskad av denna filmen, den är så himla rolig. Handlingen är riktigt bra, det är sällan man ser en film som fokuserar på den manliga vänskapen, och deras problem och funderingar. Skådespeleriet från Rudd och Segel är på topp, speciellt Rudd som är min nya komedi-gud. Denna måste man bara se om man tycker om komedier. Ger den en fyra, vilket är väldigt högt inom komedi-genren för mig.

Betyg: 4 av 5




Evil dead 3: Army of Darkness - min recension



Evil dead 3: Army of Darkness är en skräck/komedi från 1992, regisserad av Sam Raimi. I filmen så befinner sig nu Ash (Bruce Campbell) på 1400-talet med sin motorsåg och hagelgevär. Han möter kungadömet som efter lite övertalning förstår att han är den utvalda. Nu börjar jakten på/sökandet efter necronomicon, och han måste slåss mot de dödas armé.

Ja herregud, känns som en bra öppning. Jag förväntade mig inte att filmen skulle vara som den var, trodde inte att det skulle vara så mycket humor i den. Campbell måste nog vara en av de sämsta skådespelarna jag sett i hela mitt liv. Hans agerande är bara "over-the-top", känns som han försöker imitera Jim Carrey mimiker. Jag har svårt för denna typen av film, men kan även förstå att den har blivit en kult-rulle. Effekterna i filmen är godkända, och de vandrade sketten är riktigt roliga emellan åt. Jag ger ändå filmen en trea, för den är underhållande, men man måste veta hur filmen är innan man sätter på den för att kunna uppskatta den.

Betyg: 3 av 5




The Collector - min recension



The Collector är en skräck/thriller från 2009. Filmen handlar om en skulsatt småtjuv som arbetar som hantverkare hos en familj som renoverar sitt hus. Familjen är rika och skall ge sig iväg på semester, så tänker småtjuven att slå till för att kunna skriva av skulden. När han kommer in i huset så märker han efter en stund att han inte är ensam. Han försöker ta sig ut ur huset och upptäcker att alla fönster är igenbomade och låsen på dörrarna är borta. Han försöker hitta en väg ut och upptäcker att hela huset är full med livsfarliga fällor. Efter ett tag så ser han att det är en man med mask inne i huset, och även han förstår att det är någon inne i huset som inte skall vara där. När tjuven går ned i källaren finner han mannen i familjen blodig. Kommer han att kunna ta sig ut ur huset utan att den maskerade mannen tar fast honom?

Filmen var okej, det fanns dock inte direkt någon spänning, utan man mer följde honom genom filmen och äcklades lite över hur familjens medlemmar fastnar i olika fällor. Det kommer många filmen av den här typen nu efter att den första Saw-filmen kom, men det är knappt några som håller måttet, inte heller denna. Den var knappt godkänd, men jag såg hela filmen och fastnade i den stundtals. Ger den en tvåa, en film som man kommer glömma av att man sett.

Betyg: 2 av 5




New in town - min recension



New in town är en drama/komedi från 2009. I huvudrollen som Lucy ser vi Renée Zellweger, och som Ted, Harry Connick Jr. Filmen handlar om Lucy som är en ambitiös affärskvinna som arbetar i Miami. En dag tar hon arbetet att omskrukturera en av företagets fabriker mitt ute i ingenstans, detta gör hon för att en befodran ligger nära. När hon anländer till den lilla staden är inget som hon tänkt sig. det är snorkallt och arbetarna är emot henne. Nu börjar kampen för storstadstjejen att slå sig in hos fabriksarbetarna, och självklart blir hon även kär i en kille.

Filmen följer ju den typiska Hollywood mallen även hur en sådan här film skall vara. Man vet precis vad som kommer att hända så fort man sätter på filmen, vilket både är extremt tråkigt men även roande när man inte orkar tänka. Zellweger gör sin roll bra, men skiljer sig inte så mycket från andra roller hon spelat, hon gör inte alls lika bra prestation som i Miss Potter. Filmen är för sockersöt för min smak, men kan tänka mig att många kommer tycka om den och bli varma innuti när man sett den. Men för mig var den rätt meningslös och jag kommer glömma av den snabbt. Jag ger den en tvåa, för den är inte så dålig så att den når ned till en etta.

Betyg: 2 av 5




De skoningslösa - min recension



De skoningslösa är ett western/drama från 1992. Filmen är regisserad av Clint Eastwood som även spelar huvudkaraktären, William Munny. I rollen som hans partner Ned ser vi Morgan Freeman. De skoningslösa vann en Oscar för Bästa film 1992. Filmen handlar om den föredetta försupne revolvermannen Munny, som nu lever som egenförsörjd jordbrukare tillsammans med sina barn. En dag kommer en revolverman till gården och frågar om Munny vill vara med på att döda två cowboys som skurit sönder ansikter på en hora, och så kan de dela de $1000 som är belöningen. Munny går med på detta efter långt funderande, han tar med sig sin gammla vapendragare Ned. Nu rider de tre revolvermännen till staden Whiskey där de två skurkarna lever. Men det visar sig inte bli en lätt match, när de har den tuffe och oresonliga sheriffen mot sig.

Jag måste säga att jag blev lite förvånad över att filmen vann en Oscar, fast kanske egentligen inte, det är ju en film med lungt tempo och försök till djup, absolut ingen klassisk western. Men jag blev inte så imponerad av filmen son jag velat. Tempot är ändå okej, även fast det är relativt lungt, Eastwood gör en bra insats, lika så Freeman. Men det är ändå något som fattas som jag inte kan sätta fingret på. Men sen tillhör jag väl typen som tycker mer om Eastwoods äldre westernfilmer där han är med rå och hård. Kommer ge filmen en stark trea, för den är sevärd.

Betyg: 3 av 5




Old school - min recension



Old school är en komedi från 2003. I huvudrollerna ser vi Will Ferrell, Luke Wilson och Vince Vaughn. Filmen handlar om Mitch, Frank och Bernard som är bästa kompisar. Mitch gör slut med sin flickvän och flyttar in i ett hus nära ett campus. Nu börjar Bernard smida planer för att tillsammans med Mitch och Frank skapa en studentförening för killar i alla olika åldrar, oavsett om de pluggar eller inte. Ibörjan går det bra tills de förstår att rektorn på skolan är en kille från deras skolår som de mobbade. Nu börjar striden mellan rektorn och studentföreningen, kommer den att få finnas kvar? Och kommer de klara det ultimata testet?

Blev rätt förvånad över hur rolig filmen faktiskt var. Jag skrattade flera gånger, den roligaste scenen är nog när Ferrell skjuter sig i nacken med en bedövningspil. Filmen är rätt så jämn och skämten kommer oftast på rätt ställen. handlingen i sig känns både gammal och ny, kan säga ett ny twist på ett gammalt koncept. Kommer ge filmen en svag till medel trea, för att det är en komedi som håller måttet.

Betyg: 3 av 5




Oscarsgalan: Bästa film genom åren

Hittade detta 9 minuters ihop klipp av alla filmer som vunnit en Oscar för Bästa film genom åren (81 stycken). Från åren 1927/28 till 2008. Om man är en filmälskare som jag så kan man inte hålla tårarna tillbaka i sista delen av klippet. De filmer man har sätt väcker starka känslor inuti tillsammans med den underbara musiken.

Får vi se den 7:e mars vilken av de tio nominerade filmerna som läggs till i denna listan över Bästa filmer.


 


Lovefilm - gratis medlemskap i en mån



För er som inte vet det så är jag medlem på lovefilm.se Det är en internetbaserad hyrfilmssida. Man kan välja på olika hyrfilmspaket (hur många filmer man vill hyra i mån/ha hemma) som har olika prisnivåer. Du bilda själv en filmlista över vilka filmer du vill hyra, sen graderar du dem 1,2 eller 3. De som är 1:or är dem du vill hyra så fort som möjligt, 2:or vill du hyra när de finns lediga och 3:or vill du se när det inte finns några av dina 1:or eller 2:or inne i lager. Du kan både hyra dvd, Blu-ray, HD-dvd. Att vara medlem här är otroligt lätt och smidigt. Du får filmer hemskickade så fort du retunerat den/dem du har hemma. Man betalar inget porto.

Så nu tänkte jag se om det är någon mer som vill bli medlem. Jag bjuder på en månad gratis hyrfilm och det ingår inget vidare hyrtvång, men man måste avsluta medlemskapet själv, det sker inte automatiskt. Jag tycker att sidan är riktigt bra och vill nu ge chansen till er, min läsare, att också testa på att vara medlem.

Det som jag tycker är bra med sidan är att den är mycket enkel, lätt att förstå. De har nästan alla filmer (känns det som) både alla nya som kommer ut, men även filmer som inte längre finns att köpa på dvd. Man får även filmtips utifrån de betyg man satt på filmer man har sett, vilket gör att man snabbt och enkelt kan finna nya favoritfilmer.

Är det någon som vill bli värvad och vill testa på en månads hyrfilm gratis, så berättar man det för mig och skickar mig sin e-post adress, och så skickar jag ett värvningsmail till den mailen.


Det finns lite regler för att jag skall kunna värva dig/er och dem skriver jag här i kursivt:

Vänner som värvas
Vänner som värvas måste ha fyllt 18 år och ska inte ha tagit del av LOVEFiLMs erbjudande om att prova tjänsten kostnadsfritt tidigare. Vänner får inte heller tillhöra samma hushåll som en annan aktiv medlem eller tillhöra värvarens hushåll.

Filmerbjudande till tipsade vänner
Alla vänner som tipsas får en månads filmhyra hos LOVEFiLM helt utan kostnad. De får LOVEFiLMs Flex 2 filmpaket till ett värde av 199 kr. De får 2 filmer hemskickade åt gången och de kan se så många filmer de vill under denna månad. Efter den första månaden övergår deras provabonnemang i ett hyrfilmsabonnemang enligt gällande priser och villkor. Om vännen inte vill fortsätta använda LOVEFiLMs tjänst efter den första månaden måste denne senast säga upp sitt kostnadsfria hyrfilmspaket inom 30 dagar efter denne har registrerat sig som provmedlem.




Terminator: Salvation - min recension



Terminator: Salvation är den fjärde Terminatorfilmen och är ifrån 2009. Filmen utspelar sig 2018 och domedagen har inträffat. Skynet och maskinerna har tagit över världen, de människor som finns kvar gömmer sig i olika delar av världen/USA, många av dem kämpar tillsammas i motståndsrörelsen. John Connor (Christian Bale) lever och är med i motståndsrörelsen. Under ett uppdrag finner de att maskinerna har hållt människor fångna och att Skynet håller på att utveckla den nya roboten som skall förgöra allt kvarstående människoliv. Uppdraget går fel och maskinerna bombar labbet och allt utom Connor dör, eller det är vad de tror, en till person kommer upp ur det bombade labbet, nämligen Markus. Markus ger sig iväg och finner Reese och Star och de kämpar tillsammans mot maskinerna. Reese och Star tillfångatas av maskinerna och förs till Skynet. Markus kommer i kontakt med Connor grupp i motståndsrörelsen och de upptäcker att Markus inte är en människa, utan är tillhälften maskin, något som inte ens Markus visste. Connor måste på något sätt hämta tillbaka Reese från Skynet, han är nämligen Connors pappa som han måste skicka tillbaka i tiden så att Connor kan existera. För att göra detta tar han motvilligt hjälp av Markus. Kommer Connor att lyckas finna Reese och kan Markus motstå de uppdrag som Skynet har programerat in i honom?

Jag älskar ju Terminator 1 och 2 och det har gjort att man har rätt höga förväntningar på denna. Måste säga att jag ändå tycker att denna fjärde filmen är hyfsat bra och återknyter bra till den första filmen. Den är iaf mycket bättre än den tredje filmen som gjordes, som inte är någon hitt. Jag tycker att det är lite synd att man har med Bale som John Connor, hade varit bättre om man använt någon relativt okänd skådis. Men så är det ju nu tyvärr, att Bale är så himmla populär och får spela de flesta stora tunga rollerna. Men Bale gör ändå en bra insats. Tycker att de är riktigt roligt att man använt en animerad Schwarzenegger i denna (nästan det bästa, iaf det roligaste i hela filmen) och att man knyter ihop flera av Schwarzeneggers rörelsemönster från första filmen in i denna fjärde. Jag ger filmen en stark trea, nästan på snudden till en fyra faktiskt...

Betyg: 3 av 5




Kontakt - min recension



Kontakt är en drama/sci-fi från 1997, regisserad av Robert Zemeckis. I filmen ser vi Jodie Foster som Dr. Arroway, Matthew McConaughey som Palmer Joss och William Fichtner som Kent. Filmen handlar om Dr. Arroway som hela sitt liv varit intresserad av rymden och dess planeter. Nu är hon vuxen och är astronom. Hon är fixerad vid idén att den finns intelligent liv ute i rymden. Hon börjar arbeta vid ett observatorie inom ett projekt som avlyssnar rymden för utomjordiska signaler. En dag läggs projektet ned och nu är Dr. Arroway tillsammans med Kent beslutna att finna sponsorpengar för att starta ett eget projekt nere i Mexiko. Efter flera månader får de pengar och startar projektet. En dag när de lyssnar efter utomjordiska singler, hör de något från Vega. Det blir mindre panik och de analyserar ljudet och kontaktar andra stationer, och de hör också ljudet. Nu kommer regeringen och militären och lägger sig i. När de tillsammans börjar analysera ljudet finner de både ljud och bildmaterial. Det visar Hitlers tal från de olympsika spelen 1936, som var det första människorna sände ut i rymden. Det visar sig även finnas med en ritning på ett bygge som skall föra en människa till Vega. Nu börjar bygget och striden om rättigheter, samtidigt som befolkningen både är glada och skrämda. Kommer Dr. Arroway kunna åka till Vega och vad kommer hon att finna?

De första 40 min av filmen är rätt sega, men ger en ordenligt inblick i vem Dr. Arroway är och varför hon är som hon är. Sen så kommer filmen igång och det börjar hända desto mer. Filmen kanske inte är jättespännande, men den har sina intressanta stunder. Sen så måste man komma ihåg att det är en drama/sci-fi och inte bara en sci-fi, så det är nog inte meningen att den skall vara så jättespännande och action fylld. Men jag tycker denna är bra. Foster gör en bra insats, även McConaughey är bra (vilket inte sker så ofta). Kontakt är ett bra verk av Zemeckis. Jag ger den en trea.

Betyg: 3 av 5




Beck: I stormens öga - min recension



Beck: I stormens öga är film nummer 25 i serien om komissarie Beck och hans gäng. Filmen spelades in 2009. I stormens öga kretsar kring Gundvald (Mikael Persbrant). Gunvald träffar en gammal flamma på ett café och de byter telefonnummer. En dag får Gunvald ett sms från kvinnan där hon berg om hjälp. Gunvald rusar till tunneln och finner en kvinnokropp som han blivit bränd och han tror att det är hans gammla flamma. Det inte Gunvald vet är att kvinnan ingår i en grupp miljöaktivister som både MI6 och Säpo har span på. Nu börjar Säpo misstänka att Gunvald har något med miljöaktivisterna att göra. En dag visar det sig att Gunvalds ex fortfarande lever och hon behöver hjälp, men kan inte berätta något för miljöaktivisterna har tagit hennes son. Nu gör Gunvald allt för att hjälpa henne och hennes son, samtidigt har han Säpo efter sig. Vad är det egentligen miljöaktivisterna har planerat för aktion? Kommer Gunvald att klara sig ur situationen med livet i behåll?

Filmen kunde egentligen hetat Gunvald: I stormen öga, för Beck är med otroligt lite och allt kretsar kring Gunvald. Persbrant gör en "ny" tolkning av karaktären Gunvald, han är inte lika aggresiv länge och spottar inte ur sig en massa svordomar. Filmens tempo är rätt segt och det händer inte så jättemycket. Men det märks att de lagt ned mer tid och pengar på denna filmen än de förgående. Denna känns inte längre som en tv-produktion utan mer som en vanlig spelfilm. Jag ger denna en svag trea, för den är ändå bra, men jag måste säga att det är inte långt ifrån en tvåa. När jag sett denna en andra gång så är det möjligt att betyget sänks till en tvåa.

Betyg: 3 av 5




Gattaca - min recension



Gattaca är en drama/sci-fi från 1997. I huvudrollerna ser vi Ethan Hawke som Vincent, Jude Law som Jerome och Uma Thurman som Irene. Filmen utspelar sig i framtiden och nu bestämms hela en liv med hjälp av dna. Genom en persons dna kan man utläsa hela ens framtid, bl.a hur stor chans man har att få hjärtattack, astma, våldstendenser osv. Vincent blir till "på det vanliga sättet" och när han föds utläser man saker ur hans dna, t.ex. risk för hjärtproblem, vålstendenser osv. Några år senare får han en bror som är avlad genom att man gjort förändringar i hans dna, alltså tagit bort alla "dåliga" tendenser. Nu börjar det en kamp mellan bröderna. Vincent vill inget annat än att bli astronaut, men hans dna är emot honom, istället får han arbeta som städare. En dag får han kontakt med Jerome som har en super dna, men som har blivit halvkroppsförlamad, han är beredd att ge Vincent sitt dna så han kan uppfylla sina drömmar. Med hjälp av Jeromes blod och urin börjar Vincet arbeta på rymdstationen Gattaca, där fightas han varje dag mot att inte lämna efter sig sitt eget dna. En dag blir en person på Gattaca mördad och polisen börjar en utredning och råkar finna en ögonfrans från Vincent. Nu börjar de jaga honom, även fast de inte vet vem det är. Vincent gör allt för att de inte skall finna honom, för han skall äntligen åka ut i rymden. I hela denna vevan blir han även förälskad i Irene som arbetar på Gattaca, något som inte var planerat. Kommer Vincent att klara sig, var det han som mördade personen på arbetet, kommer Irene att komma på vem han egentligen är?

När jag skulle se denna hade jag förväntat mig en "klassisk" sci-fi film, så jag måste erkänna att jag blev besviken. Jag tycket att Gattaca är mer en drama film än en sci-fi film. Visst det utspelar sig i framtiden och allt styrs av dna, men för mig räcker inte det för att vara en sci-fi. Om man skall se på handligen i sig, så är det riktigt bra, otroligt välskriven och man kan tom tänka sig att detta kan komma att ske i framtiden. Men jag tycker att man kunde gjort en mycket bättre film med denna storyn, det är för mycket drama och tempot är lite lågt för min smak. Jag ger denna en trea, tack vare storyn och bra skådespeleri från Hawke.

Betyg: 3 av 5




The Abyss - min recension



The Abyss är en sci-fi från 1989, regisserad av ingen mindre än den högaktuelle James Cameron. I filmen ser vi bl.a. Ed Harris som Bud. The Abyss handlar om en undervattensoljeborrningsstation. En dag går en ubåt på grund och militären tror att det är ryssarna som har anfallit. Nu måste snabbt få igenom en räddningsuppdrag för att se om någon i ubåten överlevde. Ovan vattnet hotar en analkande orkan och militären måste agera snabbt. De väljer ut oljeborrningsstationen för den är placerar relativt nära sär ubåten skönk. Ett gäng militärer bordar stationen och detta blir ett räddningsuppdrag utan dess like. Stationen förlorar kontakt med världen ovanför vattenytan, stationen går sönder och delar av den blir översvämmad och hälften av manskapet dör. Löjtnanten lider av besvär från nedgången och börjar bli paranoid och skall skjuta kärnvapen mot vad han tror är ryssar. När de dyker utanför stationen upptäcker de något, nämligen aliens och inte ryssar som löjtanten tror. Kommer man att lyckas överleva? Få kontakt med aliensen? Stoppa löjtnanten från att döda allt manskap?

Det kändes roligt att se ytterliggare en James Cameron film, som för mig tidigare var okänd. Filmen är bra och mycket välgjord. Ed Harris gör nog en av sina bästa rollprestationer ever. Handlingen är spännande och trovärdig. Måste erkänna att jag blev lite paff när det döck upp aliens, för det var inget man kunde förutse tidigare under filmens gång. Effekterna är snygga och man får verkligen känslan av att de befinner sig djupt ned i havet, speciellt när Bud (Ed Harris) beger sig ned i den djupa avgrunden. Ja, vad skall man då ge den för betyg? Kommer inte att ge den en femma, för den når inte riktigt upp ditt, men det är en solklar fyra, en film som jag garanterat kommer att se om.

Betyg: 4 av 5




Genova - min recension



Genova är ett drama från 2008 med Colin Firth i huvudrollen som pappan Joe. Filmen handlar om en familj bestående av Joe, hans fru och deras två barn. En dag sker det en bilolycka och hustrun och barnen är i bilen och det är bara barnen som överlever. Efter begravningen bestämmer sig Joe för att ta med barnen och flytta till Genova, Italien, i ett år för att arbeta vid universitetet där. Nu får vi följa familjen i deras resa i Italien och hur de bearbetar sorgen efter deras mor/hustru. Den äldre dottern upptäcker killar, medan den yngre dottern börjar se och tala till sin mor för hon skyller olyckan på sig själv.

Genova är en bra drama film med rätt så lågt tempo. Filmen är uppbyggd så att det känns som om man får följa familjen i nutid, en inblick i deras liv och därför är det inget "riktigt" slut i filmen (säcken knyts aldrig ihop). Men jag tycker filmen är mysig och har väldigt fin miljö. Tycker att den är godkänd, en svagare trea. Man skall inte förvänta sig att bli glad av filmen, kanske inte heller nedstämd...

Betyg: 3 av 5




Crank: High Voltage - min recension



Crank: High Voltage är en action från 2009 med Jason Statham i huvudrollen som Chev Chelios. Denna är den andra uppföljaren till filmen Crank som kom 2006. I Crank: High Voltage får vi återigen följa Chelios på ett fartfyllt äventyr mot klockan. Det är nämligen så att Chelios inte dör i slutet av den första filmen utan ett kinesgäng tar hans kropp och håller den vid liv för att skörda hans organ. Innan Chelios vaknar hinner de skörda hans hjärta och har bytt ut det mot ett konstgjort hjärta som går på ström. Chelios flyr och skall nu finna sitt riktiga hjärta för att sätta tillbaka det. För att kunna göra detta måste han kontinuerligt ha ström in i kroppen för att hjärtpumpen skall fungera. Kommer Chelios att hitta sitt hjärta innan tiden rinner ut?

Först måste jag säga att jag tyckte att den första filmen, Crank, var helt okej och rätt så rolig att titta på, men denna uppföljare är helt värdelös. Det är i princip en exakt kopia av den första filmen, fast med sämre kamerateknik och sämre handling. Flera av scenerna är helt absurda och overkliga. Visst ibland så är det rätt ok humor i filmen, men då är den exakt som i första filmen. Jag råder ingen att se denna, det är ett bottennapp, se hellre den första filmen.

Betyg: 1 av 5





Hamlet 2 - min recension



Hamlet 2 är en komedi från 2008. Filmen handlar om skådespelare Dana (Steve Coogan) som är mindre lyckad i sitt arbete och har börjar arbeta som dramalärare på en skola. Han sätter alltid upp teatrar som bygger på filmer och blir alltid traschad i recensioner. Nu är det ny termin och till sin förvåning så är det inte bara två elever i dramaklassen utan nästan 30 stycken. Det visar sig att de stängt ned en massa program som latinos tycker om, så de är mer eller mindre tvugna att gå på drama. Dana får en dag reda på att även dramaundervisningen skall läggas ned nästa termin och nu måste han göra en storslagen uppsättning av något nytt för att kunna fortsätta att undervisa. Han sätter sig ned och skriver manuset till Hamlet 2. Till hans stora förvåning möter de stor kritik från skolan och samhället som vill att pjäsen skall läggas ned för den innehåller sex. Kommer han att lyckas sätta upp pjäsen och kommer den bli en succé?

Filmen går lite upp och ned, men jag tycker att den i grunden är rolig. Coogan är riktigt bra som dramalärare och man skrattar flera gånger åt hans eskapader. Detta är en komedi där du inte behöver tänka, utan bara titta och skratta, så hjärnkontoret kan ta en paus. Jag kommer att ge Hamlet 2 en trea, en svag till medel trea, för den får mig att skratta och är inget bottennapp som många andra komedier är idag.

Betyg: 3 av 5




Dragonheart - min recension



Dragonheart är en äventyrsfilm från 1996. I denna ser vi Dennis Quaid som Bowen, David Thewlis som Kung Einon och Sean Connery (röst) som draken, Draco. Filmen handlar om Einon och hans rådgivare och riddare Bowen. En dag får Einon ett stort sår i hjärtat när hans far slogs med de upproriska byborna, där även Kungen/fadern bli dödad. Nu blir den unge Einon kung, men han är döende. Hans mor och Bowen tar med Einon till en drake som lever som man gjorde i en svunnen tid. Han har magiska krafter och låter sig övertalas att ge halva sitt hjärta till Einon om han lovar att göra gott under sin tid som kung. Nu blir Einon frisk men han håller inte sitt ord, han blir en tyrann och Bowen känner sig sviken och lämnar Kung Einons sida. Bowen är övertygad om att det är drakens hjärta som gjort Einon till en tyrann och ger sig iväg på en resa för att döda de sista drakarna på jorden. Kommer han att klara det? Och kommer man att lyckas störta Einon?

Dragonheart såg jag för att jag fick en förfrågan från en läsare här på bloggen om jag kunde skriva en recension om filmen. Jag tycker att Dragonheart är en godkänd äventyrsfilm, men den brister på många ställen. Både jag och min sambo var övertygade att filmen var inspelad på sent 80-tal, så kan man säga att productionen känns. Hela filmen och effektera, kulisserna känns som från en 80-tals film, inte som från en film från 1996. Grundhandlingen har man sett flera gånger i andra filmer och denna känns inte så ordinär. Tycker inte om skådespelarna i filmen, de är alla b-skådisar och de borde säga en del. Men självklart så tycker jag om Connerys röst som draken, han har nog den rösten som alla tycker om. Ändå fast jag inte tycker att filmen är någon hitt, så ger jag den en svag trea, för på något sätt så underhåller den mig under 1 tim och 35 min.

Betyg: 3 av 5




Oscars 2010 - De nominerade

Igår släpptes vilka de nominerade är för Oscarsgalan 2010 som går av stapen söndag den 7:e mars. För er som inte vet det är det bara filmer från det förgående året (2009) som blir nominerade. I år är det en blandning, men även många som var förhandstippade att bli nominerade. Det som är nytt för i år är att det är tio filmer som är nominerade i kategorin Best picture (Bästa film).

Här kommer listan på de nominerade i de "största" kategorierna:

Best picture:
  • Avatar
  • The Blind side
  • District 9
  • An Education
  • The Hurt Locker
  • Inglourious Basterds
  • Precious: Based on the novel "Push" by Sapphire
  • A Serious man
  • Up
  • Up in the air
Actor in a leading role:
  • Jeff Bridges in "Crazy hearts"
  • George Clooney in "Up in the air"
  • Colin Firth in "A single man"
  • Morgan Freeman in "Invictus"
  • Jeremy Renner in "The Hurt Locker"
Actress in a leading role:
  • Sandra Bullock in "The Blind side"
  • Helen Mirren in "The Last station"
  • Carey Mulligan in "An Education"
  • Gabourey Sidbe in "Precious: Based on the novel "Push" by Sapphire"
  • Meryel Streep in "Julie & Julia"
Actor in a supporting role:
  • Matt Damon in "Invictus"
  • Woody Harrelson in "The Messenger"
  • Christopher Plummer in "The Last station"
  • Stanlet Tucci in "The Lovley bones"
  • Christoph Waltz in "Inglourious Basterds"
Actress in a supporting role:
  • Penélope Cruz in "Nine"
  • Vera Farmiga in "Up in the air"
  • Maggie Gyllenhaal in "Crazy hearts"
  • Anna Kendrick in "Up in the air"
  • Mo'nique in "Precious: Based on the novel "Push" by Sapphire"
Animated feature film:
  • Coraline, Henry Sellick
  • Fantastic Mr. Fox, Wes Anderson
  • The Princess and the Frog, John Musker och Ron Clements
  • The Secret of Kells, Tomm Moore
  • Up, Pete Docter
Art direction:
  • Avatar
  • The Imaginarium of Doctor Parnassus
  • Nine
  • Sherlock Holmes
  • The Young Victoria
Directing:
  • Avatar, James Cameron
  • The Hurt Locker, Kathryn Bigelow
  • Inglourious Basterds, Quentin Tarantino
  • Precious: Based on the novel "Push" by Sapphire, Lee Daniels
  • Up in the air, Jason Reitman
För att se de nominerade i alla de olika kategorierna gå då in på Oscarsgalans hemsida.



Paranormal activity - min recension



Paranormal activity är en skräck/thriller från 2007. Filmen handlar om ett par som upptäcker att konstiga saker händer hemma på natten, de här skrik, bankande på väggarna, fotsteg osv. Mannen i huset, Mika, bestämmer sig för att börja filma deras sovrum på nätterna för att se vad det är som händer. Första natten så är det sovrumsdörren som rör sig utan anledning. De bestämmer sig för att ringa ett medium som kommer på besök. Han berättar att det som finns i huset inte är ett spöke utan en demon och att den inte hemsöker huset utan Katie. De blir tillsagda att ringa efter en exorcist och att de inte skall göra något som retar demonen och inte heller försöka att få kontakt med den. Dagarna går och de filmar sitt sovrum varje natt, nu börjar det hända mer och mer mystiska saker som inte gåt att förklara. Mika som hatar det som händer, gör allt som de blev tillsagda att inte göra. Kommer de att klara sig levande ut ur situationen och kommer demonen att lämna dem ifred?

Filmen är filmad med en såkallad "handkamera" och är i samma genre som Blair witch project och Rec. Jag måste erkänna att jag var skiträdd när jag såg denna. Jag och min sambo satt i soffan och vågade ibland knappt titta på tv:n för man visste att det skulle hända något, men inte vad. Filmen spelar på ens rädsla för det man inte kan se, att det finns något som är ont och som inte kan förklaras. Den spelar även på ens rädslor för vad som kanske händer när man sover osv. Jag tycker att denna är riktigt bra, det är just denna typen av filmer som jag blir skrämd av. Hade lite svårt att somna efter jag såg den ;) Men visst så är vissa scener, så som internet scenen och tom slutet lite överdrivet. Det finns ju flera olika slut till filmen, men det som jag såg tycker jag är bättre än de andra jag har läst om, och den lägger upp för en uppföljare som faktiskt skall släppas i år. För att sumera så tycker jag helt enkelt att filmen är mycket bra och lyckas skrämma en på flera ställen. Se den, men inte själv.

Betyg: 4 av 5




Wedding daze - min recension



Wedding daze är en komedi från 2006. I filmen ser vi Jason Biggs som Anderson och Isla Fisher som Katie. Filmen handlar om Anderson som är superdeprimerad för ett år tidigare så friade han till sin föredetta flickvän som fick en hjärtattack och dog. Anderson älskade henne över allt annat i världen och tror att han aldrig kommer att finna någon annan. En dag är han och hans polare på ett café där polaren övertalar Anderson att ta tag i sitt liv och ge sig ut på "marknaden" igen. När servitören Katie kommer fram så, rent spontant, frågar Anderson om Katie vill gifta sig och hon tackar ja! Nu blir inget som vanlig och Katie skall flytta in till Anderson, sen skall de åka till varandras föräldrar som inte riktigt tycker om deras barns val av make/maka.

Innan jag satte på filmen så förväntade jag mig en typisk lite larvig komedi som garanterat skulle få en tvåa, men jag tycker faktiskt att denna är snäppet bättre. Det är en rolig komedi där man får skratta flera gånger. Handlingen kanske inte är den bästa, men den är iaf rolig och påhittig. Fisher är lite jobbig och hyper i filmen och det är lite störande, men man vänjer sig efter ett tag. Tycker att denna var rolig och är sevärd om man är sugen på en halvbra komedi, som är bättre än många andra komedier som ges ut idag i USA. En svag trea.

Betyg: 3 av 5




The Life Aquatic with Steve Zissou - min recension



The Life Aquatic with Steve Zissou är en drama/komedi från 2006, regisserad av Wes Anderson. I filmen ser vi bl.a. Bill Murray, Willem Dafoe, Cate Blanchett, Owen Wilson. Filmen handlar om havsdokumentärfilmaren Steve Zissou som efter sin sista dokumentär där hans partner blir uppäten av en haj bestämmer sig för att göra en till dokumentär och finna hajen som åt up hans partner och döda den. Han lyckas få ihop en del pengar och Z-gänget kan ge sig iväg. Med på resan följer en gravid reporter, och Steves nyfunna vuxna son. Detta blir en resa de aldrig kunnat förutse, de gör inbrott, de blir kapade av ett gäng pirater, de lär sig saker om sig själva och om varandra de aldrig kunnat ana. Kommer de att finna hajen? Och kommer Steve att döda den?

Detta är en mer mörk komedi än vad man förväntar sig när man ser på fodralet. Anderson har ju tidigare gjort flera mörka komedier, och denna har han skrivit ihop med Noah Baumbach som även han har gör mörkare filmer. Jag kan inte säga att filmen är så rolig, mer lustig och lite deprimerande. Murray gör sin roll som Steve bra, men det känns som om han ofta gör denna typen av roller numera, t.ex. Broken Flowers. Filmen är mycket välgjord och handlingen är snyggt framställd. Filmen har ett snyggt foto och underbara färger. Jag ger denna en trea, för den är sevärd, men man skall inte förvänta sig att börja asgarva.

Betyg: 3 av 5




Miss Potter - min recension



Miss Potter är ett drama från 2006. I huvudrollen som Beatrix Potter ser vi Renée Zellweger. Filmen handlar om Potters liv. Hur hennes familjerelation såg ut och hur det kom sig att hon blev en publicerad författare. Vi får se hur Potter blir kär, mot sina föräldrars förtret, i sin förläggare och hur deras relation får en tragisk utkomma. Potter kämpar genom sitt liv för att kunna gå en annan väg och hur hon gjorde allt i sin makt för att bevara det engelska lantbruket.

Tycker att man har lyckast bra med Miss Potter. Den har en mysig känsla över sig och man blir glad när man sett den. Zellweger imponerar i rollen som Potter, tycker annars inte att hon är så jättebra, med undantag från vissa filmer, och jag tycker hon lyckas mer än väl att porträtera Beatrix Potter. Filmen är mysig och mycket sevärd, en skön film att se en kväll framför tv:n. Ger den en svag fyra.

Betyg: 4 av 5




Hell ride - min recension



Hell ride är en action från 2008, regisserad av Larry Bishop. I denna ser vi flera kända namn så som Michael Madsen, Dennis Hopper, Vinnie Jones osv. Filmen handlar om två mc-gäng, The Victors och The six six six, de har legat i krig i flera år. Ända sedan The sixes brände Pistolerna, från The Vistors, flickvän till döds, det var 32 år sedan, nu kräver The Victors hämnd.

Filmen är full med mc-klichér, öl, slagsmål och halvnakna kåta brudar. Skall säga såhär, många tycker att Hell ride är en riktigt dålig film, t.ex. så satte min sambo en etta på den, men jag måste säga att jag gillar den. Den har coola snubbar, fräcka hojar, roliga skämt, intriger osv, allt som jag egentligen förväntar mig av denna typen av film. Visst så kanske vissa karaktärer är lite överdrivna och det är lite väl mycket sexanspelningar, men det gör inte så mycket, det är inte det jag tänker på när jag sett klart filmen, utan filmen som helhet. Hell ride är väl kanske inte ett mästerverk och kommer inte få några priser, men jag tycker att den är helt okej.

Betyg: 3 av 5




Nacho libre - min recension



Nacho libre är en komedi från 2006 med Jack Black i huvudrollen som Nacho. Filmen handlar om Nacho som vuxit upp i en kloster för föräldrarlösa barn, nu när han är vuxen arbetar han där. Nacho har alltid drömt om att bli en stor wrestlingstjärna, trots att kyrkan anser att brottning är anständigt. Nacho finner en dag Esqueleto, som är en hemlös kille. De bildar ett wrestlingteam och ställer upp i tävlingar. Nacho försöker vinna eller förlora tävlingar för att få pengar till att köpa mat till barnen i klostret. Men kan han vinna mot Mexicos störste wrestlingstjärna och vinna 10.000 pesos så han kan köpa en buss till barnen?

Alltså detta är nog en av de sämsta komedierna jag sett. Filmen kändes helt meningslös och jag kanse dog lite på mungiporna två gånger genom filmen. Jag kan annars se en viss charm i Blacks och andra komedier som denna, men Nacho libre är helt värdelös. Jag vet inte mer vad jag kan säga om filmen, men jag rekommenderar ingen att se den, men det finns säkert människor som tycker denna är skitrolig, men den faller inte min humor i smaken.

Betyg: 1 av 5




Inglourious Basterds - min recension



Inglourious Basterds är en drama/krigsfilm från 2009, regisserad av Quentin Tarantino. Filmen utspelar sig när Frankrike är ockuperat av nazister. Vi får se vilka metoder nazisterna använder sig av för att finna judar som gömmer sig. Vi får se hur en 18-årig flicka, Shoshanna, lyckas rymma undan nazisterna. Ett gäng amerikaner skickas till Frankrike för att döda nazister, de kallar sig The Basterds. De försöker mörda så många nazister de kommer åt och för att skända offren skär de av nazisternas skalpar. The Basterds har spritt en skräck bland de tyska soldaterna. Vi träffar även Shoshanna igen, nu är hon vuxen och driver en biograf inne i Paris. En dag kommer en soldat förbi biografen och börjar prata om film, det ena leder till det andra och det slutar med att Göbbles skall ha premier visning av sin nya film på Shoshannas biograf, något som hon inte har något att säga till om. Nu planerar hon att bränna ned hela biografen under visningen för att döda så många högt uppsatta nazister som möjligt. Samtidigt planerar engelsmännen tillsammans med The Basterds en attentat mot just premiär visningen på Shoshannas biograf. Kommer någon av dem att lyckas?

Måste säga att jag tycker mycket om denna filmen, Tarantinos humor lyser igenom på så många ställen och jag kan inte låta bli att skratta. Visst jag kan hålla med andra som tycker att denna inte är den bästa av Tarantinos filmer, men jag måste säga att den ändå är riktigt bra även fast den inte håller samma klass som Reservoir dogs eller Pulp fiction. Tycker att man lyckats mycket bra med tempot i filmen och man sitter aldrig och undrar om den är slut snart. Man har även lyckats ypperliggt med humorn, och skämten mot nazisterna med även mot amerikanerna. Denna tycker jag absolut att man skall se. Om inte för att skratta åt Brad Pitt när han skall tala italienska. ;) Se denna, den är värd 2 timmar och 30 minuter av ditt liv.

Betyg: 4 av 5




Rec - min recension



Rec är en spansk skräck/thriller från 2007. Filmen är inspelad, på det populära sättet, att ge en illusion av att den är inspelad med en handkamera direkt ur verkligheten. Rec handlar om ett lokalt tv-team, bestående av en kamera man och en kvinnlig reporter. De besöker en brandstation för att se hur deras liv ser ut en vanlig natt. De får en utryckning till ett lägenhets hus där man hört skrik från en lägenhet, tv-teamet följer med. När polisen slår in dörren till lägenheten hittar de en gammal kvinna indränkt i blod. De försöker göra henne lugn och ringer efter ambulans. Helt plötsligt attackerar kvinnan en av poliserna och biter honom i nacken. Kaos råder och när de försöker få ut polisen ut byggnaden blir de stoppade av andra poliser, och de får inte lämna byggnaden. Snart kommer smittsjuksläkare och de stänger in alla i byggnaden med hjälp av plast. Ingen förstår något och helt plötsligt börjar det hända saker. Tillslut kommer det en läkare in, i full mundering, för att ta blodprov på alla i byggnaden och helt plötslig blir de bittna helt galna och börjar attackera de andra. Läkaren berättar om ett virus som försöver med hjälp av saliv vilket gör människor galna och hunriga efter blod. Hur skall de kunna ta sig ur byggnaden med polisen på utsidan och när fler och fler människor blir infekterade?

Blev positivt överraskad av denna, den var riktigt bra i sin genre. En spänning byggs upp genom filmen och man vet inte riktigt vad som kommer att hända. Att man filmar med handkamera gör att allt känns ändå mer trovärdigt och mer läskigt. Tycker om denna formen av skräckfilm, det är av denna typen som jag blir skrämd, inte av alla de filmerna som skär upp människor och det är blod överallt. Jag tycker att Rec är bra och stundtals läskig. Denna rekommenderas att ses. En svag till normal fyra. Skall även bli kul att det kommer en uppföljare som skall ta vid där denna slutar.

Betyg: 4 av 5




Ponyo: På klippan vid havet - min recension



Ponyo: På klippan vid havet är en animerad familjefilm från 2008 av Hayao Miyazaki. Filmen bygger på H.C Andersens berättelse om Den lilla sjöjungfrun. Ponyo handlar om en liten "sjöjungfru" som är nyfiken på världen ovanför havet. En dag beger hon sig upp mot en strand, mot sin fars vilja och råd. Där träffar hon en liten pojke som tror att hon är en guldfisk och döper henne till Ponyo och tar med henne hem i en spann. Havet börjar med en gång bli stört och opålitligt. Ponyo börjar tycka väldigt mycket om pojken. Pojken råkar skära sig i fingret och Ponyo slickar upp blodet. Ponyos far och havet lyckas hämta hem Ponyo, mot hennes vilja. Pojken blir jätteledsen. Nu när Ponyo har smakat på människoblod kan hon använda sina magiska krafter för att förvandla sig själv till människa och hon gör allt för att återvända till pojken. Nu är naturen ur balans, kommer man att lyckas återställa balansen utan att tvinna Ponyo tillbaka ned i havet?

Tycker att denna är en mysig Miyazaki-film. Den skiljer sig från många av hans andra filmer. För det första så är den mer riktad till barn, än till den stora publiken. Sen så är den inte lika vackert animerad på flera ställen som i flera av hans andra filmer. Men jag tycker att handlingen är mysig och en schysst "tolkning" av H.C. Andersens berättelse. Denna är sevärd och mycket mysig, rekommenderas.

Betyg: 4 av 5




RSS 2.0