2012 - min recension



2012 är ett sci-fi/äventyr från 2009, regisserad av Roland Emmerich. Det är flera kända namn med i rollistan bl.a. John Cusack, Amanda Peet, Woody Harrelson, Danny Glover och Oliver Platt. Året är 2012, det året som mayaindianerna har förutspått att bli jordens undergång. Forskare runt om i världen undersöker jordens materia, en dag hittar en indisk forskare bevis för att jordens undergång är påväg att hända. Regeringen väljer att inte säga något till befolkingen utan bestämmer sig för att bygga stora arker som högt uppsatta personer runt om i världen har en plats på. Eller har man tillräckligt mycket pengar kan man få köpa till sig en plats. När väl jordskorpan börjar ruckas är Jackson ihop med sina två barn. Nu börjar deras kamp för överlevnad och får nys om att det skall finnas arker någonstans i Kina. Kommer de att komma med någon av arkerna med livet i behåll?

Innan jag såg denna har jag läst mycket negativ kritik, så mina förhoppningar var inte så höga. Men jag måste faktistk säga att filmen inte är så dåligt. Effekterna är riktigt grymma på sina ställen, handlingen är väl där det brister, men den fungerar ändå. Jag hade inte förväntat mig någon annan handling av en sådan här film som gjorts och producerats i Hollywood. Handlingen förljer den klassiska anglosaxiska dramaturgin som har präglat Hollywood-filmer i årtionden. Med det i bakhuvudet så kan man inte förväntas något annat av just 2012. Rekommenderar filmen att ses för sina specialeffekter och är mycket värd att skaffa eller hyra på blu-ray. En medel trea.

Betyg: 3 av 5




30/4 Dagens filmtips!

Nu så är det dags för dagens filmtips för fredagen den 30/4. Går inte så många toppfilmen, men en del som iaf håller måttet.

Tv4 Film:
19.35 Repmånad (1979)
Regi: Lasse Åberg & Peter Hald
Mitt Betyg: 3 av 5
Filmtipsets Betyg: 3 av 5
Imdb's Betyg: 6,2 av 10
Handling: Det är dags för repmånad för Jonsson och hans gamla lumparkompisar. Men de tar inte det hela speciellt allvarligt. I stället passar de på att ha riktigt kul. Jonsson blir intresserad av Bea som jobbar i markan, det han inte vet är att Bea egentligen är journalist och ska skriva om livet på luckan. Lumparkompisarna lyckas inte så bra på övningarna förutom när de ger sig iväg på en egen övning - till stadshotellet. Lasse Åbergs regidebut.
Min kommentar: En svensk klassisker som alla måste ha sett.

Tv4 Film:
21.00 Men in black (1997)
Regi: Barry Sonnenfeld
Mitt betyg: 3 av 5
Filmtipsets Betyg: 3 av 5
Imdb's Betyg: 7,0 av 10
Handling: De är den bäst bevarade hemligheten på Jorden. De är vår sista räddning mot universums avskum. De är tuffa män och går alltid klädda i svart. De är MiB, den topphemliga organisationen, som bekämpar alla rymdvarelser som infiltrerar Jorden. Nu skall agenterna K och J ut på ett uppdrag viktigare än något annat: De skall hitta en fruktansvärd utomjordisk terrorist som härjar på vår planet. Nu startar en kamp, om världen och mot klockan. De är råa. De är överlägsna. De är nästan överjordiskt coola.
Min kommentar: Nu är det flera årsedan jag såg denna och skulle behöva se om den för att ge ett rättvist betyg. Men filmen är bra och smårolig på sina ställen. För er som vill se uppföljaren till Men in black så går den kl. 22.40 idag på samma kanal, Tv4 Film.

Kanal 5:
21.30 Cinderella man (2005)
Regi: Ron Howard
Mitt betyg: ?
Filmtipsets Betyg: 5 av 5
Imdb's Betyg: 8,0 av 10
Handling: Handlar om boxningshjälten James J. Braddocks liv i depressionens USA. Man får följa Braddock från glansdagarna på 20-talet, genom hans hårda fall i samband med finanskraschen och sedan hans återkomst på 1930-talet.
Min kommentar: Har inte hunnit se denna filmen än, men den ligger i listan för filmer som skall ses. Tror att den är riktigt bra.

TV6:
22.00 Apornas planet (2001)
Regi: Tim Burton
Mitt betyg: 3 av 5
Filmtipsets Betyg: 2 av 5
Imdb's Betyg: 5,5 av 10
Handling: Apornas planet skildrar en upp och nedvänd värld - ett brutalt, primitivt ställe där aporna har makten och människorna rotar bland sopor för att överleva - jagade och förslavade av de tyranniska primaterna. Det plötsliga uppdykandet av en man, främmande för den rådande ordningen och opåverkad av förtrycket, utmanar Status Quo och sporrar till uppror och revolution. Detta är Tim Burtons moderna version av Apornas planet. Filmen bygger på den gamla förlagan, men är på de flesta punkter en helt ny film med nya inslag och nytt slut.
Min kommentar: Tycker inte att den är så jättedålig som många tycker, men det är inte heller någon topp film. En godkänd film som absolut kan ses om man är sugen.

Tv4+:
00.30 Almost famous (2000)
Regi: Cameron Crowe
Mitt betyg: 4 av 5
Filmtipsets Betyg: 4 av 5
Imdb's Betyg: 8,0 av 10
Handling: En 15-årig skoltidningsreporter får plötsligt chansen att följa med rockbandet Stillwater på turné och skriva om det för tidningen Rolling Stone.
Min kommentar: Längesedan jag såg denna, men vad jag kommer ihåg tyckte jag att denna var riktigt bra.

Kanal 5:
01.25: Full metal jacket (1987)
Regi: Stanley Kubrick
Mitt betyg: ?
Filmtipsets Betyg: 5 av 5
Imdb's Betyg: 8,4 av 10
Handling: En berättelse om Vietnamkriget och om den omänskliga process som förvandlar människor till tränade mördare. Joker, Animal Mother, Gomer Eightball, Cowboy och många fler, hamnar i ett helvete till militärläger, förnedrade av en högljudd D.I. Rå action, en kompromisslös story som tar oss från den grundläggande träningen till den mardrömslika krigsföringen i Hue City.
Min kommentar: En film som ligger högt upp i min lista över filmer som skall ses. Skall bara få köpt den på blu-ray.


Dorian Gray - min recension



Dorian Gray är en drama/thriller från 2009. I huvudrollen som just Dorian Gray ser vi "Orlando Bloom look-a-liken" Ben Barnes. I övriga roller ser vi bland annat Colin Firth och Rebecca Hall. Filmen är en av många filmatiseringar av boken "Dorian Grays porträtt" av Oscar Wilde. Dorian är en ung kille som efter sin fars död kommer upp sig i världen. Han börjar umgås med de rika och kultiverade i London. Han blir besatt av sitt yttre och sin ungdom. En av hans konstnärsvänner gör ett mycket vackert porträtt av honom. Efter ett tag märker Dorian att hans själ hans "åldrande" har förflyttats till porträttet. Nu kan han se evigt ung ut, medans hans åldrande sker i tavlan. Men det är inte det ända, han begår många synder, både för nöjes skull och för att bevara sin hemlighet, detta sliter på hans själ och snyns mer och mer i porträttet som börjar ruttna. Kommer Dorian att lyckas hålla uppe sin fasad, och kommer han kunna fortsätta leva med vetskapen om att hans själ förruttnar?

Har inte tidigare sett någon annan filmatisering av denna berättelse, har inte heller läst Wildes bok, så hela konceptet var helt nytt för mig. Jag tycker att handlingen i filmen stundtals är riktigt bra, fast på något sätt känns den ändå rätt platt. Man kan förutse mycket av vad som kommer att hända i nästa scen, vilket är lite tråkigt. Annars så är fotot, miljöerna och dekoren väldigt vacker. Man förflyttas till 1800-talet väldigt lätt. Skådespeleriet är bra, både från Barnes och Firth. Har en liten förkärlek just till Firth och tycker om hans mer "annorlunda" roller, alltså inte de roller han spelat i likhet med Bridget Jones dagbok. Som slutsats så tycker jag filmen är helt okej, inte jättespännande men intressant. En medel till stark trea.

Betyg: 3 av 5




25/4 Dagens filmtips!

Idag är det söndag (filmens dag), en dag som jag tycker att det skall gå mycket film på tv:n, men idag gör det faktiskt inte det. Några bra filmer går och en hel del dåliga. Hoppas ni hittar någon bra film att se. Dagens filmtips lyder:

Tv4 Film:
12.40 Att leva (1952)
Regi: Akira Kurosawa
Mitt Betyg: ?
Filmtipsets Betyg: 5 av 5
Imdb's Betyg: 8,2 av 10
Handling: Tjänstemannen Watanabe får veta att han har sex månader kvar av sitt liv. Hur ska han leva återstoden av sitt liv?
Min kommentar: Har faktiskt inte sett denna Kurosawa filmen (tyvärr). Hade jag haft Tv4 Film så hade jag absolut sett den.

Tv4 Film:
19.05 En djävulsk fälla (1958)
Regi: Orson Welles
Mitt Betyg: ?
Filmtipsets Betyg: 5 av 5
Imdb's Betyg: 8,4 av 10
Handling: En mexikansk agent och hans fru åker på smekmånad till en amerikansk gränsstad. Väl där inträffar en rad händelser som inte kan tolkas som något annat än en konspiration.
Min kommentar: Har faktiskt inte heller sett denna filmen. Men jag har sett andra filmen av Welles som jag tycker om och hade jag haft Tv4 Film så hade jag sett denna idag. Har ni kanalen? Se denna.

Tv3:
21.00 Da vinci koden (2006)
Regi: Ron Howard
Mitt Betyg: svag 4 av 5
Filmtipsets Betyg: 3 av 5
Imdb's Betyg: 6,4 av 10
Handling: När symbolforskaren Robert Langdon kallas in efter att ett mord begås på Louvren har han ingen aning om att han snart kommer bli indragen i en jakt, inte bara på honom utan även något som kan vara den största hemligheten någonsin.
Min kommentar: Denna är faktiskt rätt bra och spännande. Jag tycker om den för att det är med mycket historia och symboler. Har man inte sett denna och är sugen på en spännande film ikväll så skall man se den.

Tv4 Film:
21.00 Nyckeln till frihet (1994)
Regi: Frank Darabont
Mitt Betyg: stark 4 av 5
Filmtipsets Betyg: 5 av 5
Imdb's Betyg: 9,2 av 10
Handling: Andy Dufresne är banktjänstemannen som oskyldigt blivit dömd till livstid för mordet på sin hustru och hennes älskare. För att lindra sin fängelsevistelse använder Andy sin utbildning som revisor åt den sadistiske fängelsedirektören Norton. Dagar blir till veckor och veckor förvandlas till år, alltmedan Andy försöker bevara en civiliserad stämning även innanför de hårda murarna. Baserad på en novell av Stephen King.
Min kommentar: En riktigt bra film som är höjd till skyarna, den ligger på första plats på imdb's topplista. Filmen har en bra handling och bra karaktärer. Om du inte har sett denna MÅSTE du göra det. En film som tillhör filmhistorien.


The Hurt Locker - min recension



The Hurt Locker är ett krigsdrama från 2008. För regin står Kathryn Bigelow. Filmen vann 6 Oscars på årets Oscarsgala, bl.a. för Bästa regi och Bästa film. Filmen handlar om en militär bombgrupp mitt i kriget i Irak. Efter att gruppens ledare blev dödad, när han skulle disarmera en bomb, så får gruppen en ny ledare Sergeant James. Denna nya ledare är en våghals och är varken oförsiktig eller rädd för att dö. Kommer gruppen att överleva när i princip allt i staden kan vara en bomb?

Jag blev faktiskt grymt besviken på denna. Hade ändå inte så höga förhoppningar då jag läst blandade kommentarer om den. Jag kan faktiskt inte förstå att filmen vann Oscar för Bästa film. De andra vinsterna kan ju diskuteras (kanske inte vinsten/erna för ljudet, men återkommer till detta), men att den vinner bästa film är helt otroligt. Det är väl bara för det är en film om ett par "krigshjältar" i pågående Irak-"kriget". Handlingen i sig är inte så interssant, känner ingen samhörighet med någon av karaktärerna. Tempot genom filmen är rätt segt och det händer egentligen inget, de bara går runt och disarmerar bomber, inget mer. Då åter till ljudet. Jag såg filmen på blu-ray med Dolby surround, och jag undrade på flera ställen om det verkligen var surround. Det ända som hördes i de bakre högtalarna var lite helikoptrar och likande, inget speciellt alls, så jag kan inte förstå att de vann statyetter för ljudet. Men juryn kanske har några speciellt kvar som man som åskådare inte han höra när man ser filmen!? Men men, jag är besviken, filmen får ändå en trea för den är godkänd, men inte mer än det. Kan säga att det var tur jag hyrde filmen, för att köpa den är inget som jag vill göra. Den platsar inte i min filmsamling.

Betyg: 3 av 5




Adventureland - min recension



Adventureland är en drama/komedi från 2009. I denna ser vi bland annat Jesse Eisenberg, Kristen Stewart och Ryan Reynolds. Filmen utspelar sig under en sommar 1987. James har precis gått ut college och skall åka på en europa resa tillsammans med sina vänner. Men när resan närmar sig berättar hans föräldrar att de är tvugna att flytta för pappan har fått ett sämre arbete på en annan ort och nu har de inte pengar till James resa. Nu i den nya staden måste James hitta ett arbete för att fiansiera sin resa. Trots sina goda akademiska meriter får han inget arbete, men tillsist hittar han ett på en nöjespark. Hela sommaren från vi följa James och hans nya medarbetares arbete och relationer...

Det var inte så mycket humor i filmen som jag trodde att det skulle vara, eller humorn är mer underliggade, mellan raderna. Annars så är det en hyfsad drama om tonårskärlek och kompisrelationer. Handlingen känns inte direkt orginell, utan är mer satt i en ny miljö. Skådespeleriet är bra, speciellt av Eisenberg. Dock tycker jag att Stewart spelar nästan exakt likadant som hon gör som Bella i Twilight-filmerna. Samma rörelsemönster och ansiktsuttryck. Visst rollen kanske skall spelas så, men det känns som om hennes register är rätt smalt. Ett plus för musiken som är bra genom hela filmen. Som helhets intryck tycker jag att det är en hyfsad mysig film, men man blir aldrig riktigt engagerad. En medel trea.

Betyg: 3 av 5




District 9 - min recension



District 9 är en sci-fi från 2009. I huvudrollen som Wikus van de Merwe ser vi Sharlto Copley. Filmen handlar om ett ufo som helt plötsligt stannar ovanför en stad i Sydafrika. Ufot bara "svävar" ovanför staden. Människorna gör en insats och lyckas ta sig i i skeppet där de hittar flera tusentals undernärda utomjordningar. Man för dem ned till marken och inhyser dem i ett fångläger. 20 år senare skall ett företag flytta utomjordingarna till ett annat läger för de har växt extremt i population. Wikus får uppdraget att leda projektet. När de är inne i lägret för att meddela alla utomjordingarna att de skall flytta hittar han en liten behållar som helt plötsligt sprutar en svart gegga i ansiktet. Nu börjar Wikus sakta må sämre och när han skall gå och kolla sin gipsade arm visar det sig att den har muterat till en "alien-arm". Nu börjar man utföra experiment på honom, för han är en viktig källa till att förstå utomjordingarnas vapen. En människa kan nämligen inte använda dessa vapnen, utan de är konstruerade så bara "personer" med alien-dna kan aktivera dem. Nu blir Wikus förvirrad och vet inte vilken sida han står på, människans eller utomjordningarnas...

Riktigt bra film måste jag säga. Blev väldigt positivt överraskad. Filmen är inspelad på ett sätt så att det känns "dokumentärt", med skakig kamera och snabba rörelser, vilket är något jag uppskattar. Många pratar om att man kan dra paralleller till apartheid "tiden", och det är något som även jag kan se. Filmen spelar också på människans rädsla för de okända. Samtidigt som man blir arg på människans agerade i filmen, så vet man innerst inne att det är precis så man skulle reagera. Jag såg filmen på blu-ray och den gjorde sig riktigt bra i det formatet, både bild- och ljudmässigt. En filmen jag starkt rekommenderar, även fast jag tror att alla inte kommer tycka om den. En medel till stark fyra...

Betyg: 4 av 5




He-man: Universums härskare - min recension



He-man: Universums härskare är en sci-fi/actioin från 1987. I huvudrollen som He-man ser vi Dolph Lundgren. Filmen handlar om de godas kamp (med He-man i spetsen) mot den onde Skeletor. En liten "filur" har byggt en portalnyckel som gör att man kan förflytta sig mellan olika planeter. Skeletor har beslag tagit den första nycklen, emn "filuren" har gjort en till i smyg. Denna andra nycklen, plus de goda, hamnar på jorden och nu förflyttas kampen mellan He-man och Skeletor till just jorden, där de får hjälp av två ungdomar. Kommer He-man att lyckas?

Min sambo har snackat om att han vill se denna i typ ett år och nu gav jag till sist med mig. Som jag hade förutsett så är detta ingen bra film. Visst den har den sköna 80-tals känslan över sig, och effekterna och maskerna bara skriker 80-tal (på ett bra sätt). Denna är ju ingen komedi, men jag asflabbar på flera ställen i filmen, speciellt åt Lundgrens dåliga skådespeleri. Fattar inte att han är/blev skådis. Det är lite lustigt att Skeletor spelas av den Oscarnominerade Frank Langella ;) Som slutsats så är det filmen 80-tals känsla som räddar den från en etta, så slutbetygen blir en tvåa.

Betyg: 2 av 5





Limits of Control - min recension



Limits of Control är en drama/thriller från 2009. Denna är den senaste filmen av regissören Jim Jarmusch. I rollerna ser vi bl.a. Tilda Swinton, John Hurt och Bill Murray. Filmen handlar om en ensling som är gangster och betald mördare. Han skickas på uppdrag runt om i Spanien, där han träffar olika människor som berättar om olika ämnen (musik, film, vetenskap) och ger honom vidare instruktioner för nästa uppdrag...

Denna var den andra Jarmusch filmen jag har sett, tidigare sett Broken flowers. Tyckte att den filmen var ok, men har läst mycket om hans andra filmer och kände att jag verkligen ville se hans senaste Limits of control. Men det borde jag låtit bli, för den handlar inte om något. Det är bara en lång resa där enslingen träffar diverse olika människor som säger i princip samma sak. Det går 10-15 min utan dialog, sen är det 3 min dialog, och så håller det på hela filmen. Handlingen i sig gav mig inget, för den handlar ju inte om något. En tyst person som åker runt i Spanien och får lappar i tändsticksaskar. Helt meningslös måste jag säga. Det som var plus för filmen var miljöerna och fotot som var riktigt snygga. Sen så var musiken bra. Men filmen fick mig att sitta va, varför såg jag denna? Så även om vissa saker var mycket bra, så väger de sämre över. Jag kan inte ge den mer en än etta (tyvärr)...

Betyg: 1 av 5




Det femte elementet - min recension



Det femte elementet är en sci-fi från 1997, regisserad av Luc Besson. I huvudrollerna som Korben och Leeloo ser vi Bruce Willis och Milla Jovovich. Filmen utspelar sig i framtiden i New york. Korben har slutat som millitär och arbetar nu som taxichafför. En dag får han en ovanlig resenär som dimper ned genom taket på taxin, det är Leeloo. Korben bestämmer sig för att hjälpa henne, trots att polisen är i hälarna. Det visar sig att Leeloo är det femte elementet som är skickad från goda utomjordningar, och hennes uppgift är att rädda jorden från dess förstörelse. Detta visar sig inte bli en lätt match för Korben och Leeloo för de har nämligen ärkeskurken Zorg (Gary Oldman) i hälarna...

Jag har tidigare sett denna filmen på dvd och tyckt om den. Nu när man skaffat blu-ray var jag tvungen att se om den i just det formatet. Vilken tur att jag gjorde det! Man har verkligen lyckats perfekt med att få filmen i blu-ray kvalitet. Helt plötslig så öppnades en ny värld i filmen, bilden blev klar och färgerna är perfekta. För alla er som tycker om filmen men inte sätt den i blu-ray, gör det. Och för er som inte sett filmen alls, gör det. Filmen är en perfekt blandning av sci-fi, humor, kärlek, action, spänning osv. Jag gillar den verkligen, som ni kanske förstår :) Kan inget annat än att ge den en femma.

Betyg: 5 av 5




I'm not there - min recension



I'm not there är ett musik/drama från 2007. Filmen bygger på Bob Dylans liv och musik. I rollistan ser vi bl.a. Cate Blanchett, Heath Ledger, Christian Bale och Richard Gere. I filmen får vi följa sex olika karaktärer som poträtterar Bob Dylan på olika sätt och ur olika vinklar osv...

Jag är verkligen en nybörjare i Bob Dylan musik, och vet inte så mycket om vem han var och är, vilket för mig gjorde filmen lite knepig. Men jag måste säga att filmen är ett "roligt" och bra resultat av just Dylans biografi och musik. Skådespeleriet genom filmen är bra, speciellt Blanchett som imponerar stort! Filmen är rätt så lågmäld, men med mycket energi. Det roligaste i filmen är när man för några sekunder får se The Beatles och hur de leker och springer. ;) Som slutsats tycker jag att filmen är bra, men om man har en förförståelse om Dylans och hans musik underlättar det förståelsen av filmen. En medel trea.

Betyg: 3 av 5




Gamer - min recension



Gamer är en actionfilm från 2009. I huvudrollen som Kable/John Tillman ser vi Gerard Butler. Filmen utspelar sig i en nära framtid där dödsdömda kontrolleras av spelare i spelet Slayers. De dödsdömda fick ett val, antingen giftinjektion eller att delta i Slayers, där man kan få sin frihet tillbaka om man lyckas överleva 30 spelomgångar. Kable är en dödsdömd som lyckas komma längst i spelet och har inte många omgångar kvar innan han får sin frihet. Kable kontrolleras/spelas av en unge rikemans pojke som har vunnit kändisskap tackvare hur bra han har kontrollerat/spelat Kable. Slayers skapare, Ken Castle, vill absolut inte att Kable skall vinna sin frihet och gör allt för att få honom dödad i spelet. Kable får hjälp av en underground organisation som försöker störta Castle. Kommer han att lyckas ta sig ur spelet med livet i behåll?

Jag tycker att Gamer är en kombination av filmerna Death race och Surrogates, det borde säga en hel del. Jag hyrde Gamer för att jag ville ha en action upplevelse på blu-rayn, men det fick jag faktiskt inte, blev inte direkt imponerad av varken bild eller ljud. Handlingen är rätt intressant på ett sätt, men filmen är alldeles för "Hollywood" och riktad till killar i tonåren. Skådespeleriet är inte heller något speciellt. Helt enkelt en hjärndöd actionrulle. En tvåa...

Betyg: 2 av 5




Too young to die - min recension



Too young to die är ett krim/drama från 1990. Det är en tv-film med Brad Pitt och Juliette Lewis. Filmen baserar på en verklig händelse. Den unga tonårstjejen Amanda blir sexuellt utnyttjad av sin styvfar, gifter sig med en ung kille som lämnar hennes, hennes mamma och styvfar flyttar utan att säga något, nu är Amada alldeles ensam. Hon tar sig in till en storstad och börjar hänga med Billy som får henne att strippa. Amanda är ung och naiv, efter att ha mördat en man tillsammans med Billy, döms Amanda till döden...

Det märks tydligt att filmen är en tv-film, både i utförandet och kvaliten på filmen. Jag grips aldrig riktigt in i handlingen, utan bara tittar, utan att egentligen bry mig. Pitt spelar bra, liksom Lewis, men det hjälper inte. Visst blir man lite förbannad att man kan sända en tonårig till galgen, men jag känner inte så mycket mer än det. Filmen kan vara sevärd för vissa, men peronligen blev jag besviken. En tvåa.

Betyg: 2 av 5




Solens rike - min recension



Solens rike är ett krigs/drama från 1987, regisserad av Steven Spielberg. I huvudrollen som den lilla pojken Jamie, ser vi Christian Bale. I övriga roller ser vi bl.a. John Malkovich, Miranda Richardson och Ben Stiller. Filmen utspelar sig 1941 i Shanghai. Här växer rikepojken Jamie upp tillsammans med sina föräldrar. Japan anfaller och nu måste familjen fly, men de tappar bort varandra... Nu är Jamie alldeles själv och försöker överleva och hamnar tillsist i ett fångläger där han personlighet berör både fångarna och soldaterna...

Nu tog jag mig änligen i kragen och fick sett Solens rike, jag har länge tänkt se den, men det har aldrig blivit av förrens nu. Vad tycker jag då om filmen? Jo, den är faktiskt riktigt bra, det är en väldigt lång film och tempot går lite upp och den. Det som gör filmen bra är dels fotot och Bales skådespeleri. Han var nästan duktigare skådis när han var barn, än vad han är nu. ;) För mig pendlar filmen mellan en stark trea och en svag fyra, men för tillfället ger jag filmen en svag fyra, den får nog ses om igen...

Betyg: 4 av 5




Will Ferrell: You're Welcome America - min recension



Will Ferrell: You're Welcome America är en inspelad show som Will Ferrell framförde i New York. Filmen är alltså mer eller mindre en ståup show där Will Ferrell poträterar USAs förre president George W. Bush efter att hans 2 mandatperioder tagit slut.

Blev sugen att se denna efter jag sett flera klipp på youtube av Ferrell när han just spelar Bush. Men jag måste säga att flera av klippen är roligare än denna showen. Emellan åt känns det lite krystat och skämten går inte riktigt fram hos mig. Det märks att de inte gör det hos publiken heller, som inte skrattar åt allt. Tycker man om Ferrell så tycker man om denna. Tycker man om när man driver med USAs regering, så tycker man om denna. För mig så är den okej, inte mer, tycket t.ex. att Blue collar comedy showerna är roligare. Jag ger denna en svag 3:a.

Betyg: 3 av 5




The Fourth Kind - min recension



The Fourth Kind är en sci-fi/thriller från 2009. I huvudrollen som psykologen Abbey Tyler ser vi Milla Jovovich. Filmen utspelar sig i ett litet isolerat samhälle i Alaska. Abbey Tyler arbetar där som psykolog tillsammans med sin make. De höll på med ett projekt få de upptäkt att nästan alla av folket invånare vaknar på natten och ser en uggla. En natt blir maken mördad i sängen jämte Abbey. Hon bestämmer sig för att fortsätta med projektet på egen hand. Nu börjar det hända mystiska saker när hon försätter sina patienter i trans. Vad är det egentligen som händer i den lilla staden?

Filmen är inspelad på så sätt att man samtidigt som filmen får se "dokumentära" bilder från en intervju med den "verkliga" Abbey Tyler. Jag hade inte förväntat mig att filmen skulle vara gjord på detta sättet och det var en positiv överraskning. Den skiljer sig på så sätt från många andra sci-fi/thrillers. Filmen är inte så jätteläskig, men man lyckas på vissa ställen. En stund in i filmen sugs man verkligen in i berättelsen och blir övertygad om att detta har hänt på riktigt. Jovovich är bra, men hon övertygar inte direkt. Ger filmen en svag, till en medel trea. Såg denna på blu-ray, men blev inte direkt imponerad, så tycker att den likaväl kan ses på dvd.

Betyg: 3 av 5





Boondock Saints 2: All Saints day - min recension



Boondock Saints 2: All Saints day är en action från 2009. I huvudrollerna Connor och Murphy McManus (The saints) ser vi återigen Sean Patrick Flanery och Norman Reedus. Filmen utspelar sig en tid efter den första filmens slut. Bröderna bor nu tillsammans med sin far på Irland och lever ett lungt liv. En dag får de nyheten att en präst i deras gammla kvarter i USA har mördats och utfört på ett sätt som gör att polisen tror att det är The Saints som har återvänt. Bröderna kan inte hålla sig och åker tillbaka till USA. Vem är det egentligen som utför morden och varför? Vem kan bröderna McManus lita på, både inom och utanför polisen?

Innan jag så denna så tänkte jag YES äntligen en uppföljare till en av mina favoritfilmer. Visst var man lite osäker på om denna skulle hålla eller inte, speciellt efter att ha läst några kommentarer till filmen. Om jag säger så här, första 30-40 min av filmen satt jag och tänkte -Vad är det här? Vilket skräp. Men sen så tog sig filmen och man fick tillbaka lite av känslan från den första filmen. Att det är samma skådisar som spelar samma roller som i första filmen gör det hela ännu bättre. Något som jag störde mig på är: -Va fan hände med Flanerys utseende och skådespeleri? Han ser ut som en uppblåst tomat i ansiktet och förmedlar inga känslor what-so-ever. Skådespelerimässigt så har han inte samma utstrålning som i första filmen, han är faktiskt riktigt dålig. Men Reedus är på topp och är lika bra som i ettan. Jag tycker om att Willem Dafoes karaktär gör ett litet appearance i slutet av filmen. Som helhets betyg ger jag filmen en SVAG trea, och det är mycket tackvare uppsvinget av filmen i den andra halvan. Såg denna på blu-ray, men tycker inte direkt att bilden var någon wow-effekt i filmen.

Betyg: 3 av 5




The Damned United - min recension



The Damned United är en sportfilm som bygger på verkliga personer. Filmen är ifrån 2009 och regisserad av Tom Hooper. I huvudrollen som Brian Clough ser vi den briljante Michael Sheen. Filmen handlar om fotbollstränaren Brian Clough. Tillsammans med sin partner får de upp sitt division 3 lag till att vinna division 1. Nu så har de det engelska folket vid sina fötter. Brian har alltid beundrat storlaget Leeds och deras tränare Don Revie. En dag blir både Brian och hans partner sparkade/uppsagda från sin klubb, men blir snabbt erbjudna jobb vid ett annat division 3 lag. Men nu skall Don Revie träna landslaget och arbetet som Leeds tränare står öppet och Leeds vill ha Clough. Clough tar sig ann jobbet men på bekostnad av sin vänskap med sin partner. Dock håller detta in länge och Clough får sparken från Leeds efter 44 dagar...

Jag brukar inte vara så jätteförtjust i sportfilmer vanligtvis, men tänkte att jag får ge denna en chans då jag väldigt mycket tycker om Michael Sheen som skådis. Och jag måste säga att denna filmen är riktigt bra. Att den bygger på en sann historia och verkliga personer gör det hela ännu bättre. Själv hade jag på förhand ingen koll på med Clough eller Revie var, och det behöver man inte för att uppskatta filmen. Handlingen är riktigt bra, och filmen som helhet är super. Skådespeleriet är bra från alla fronter, men speciellt från Sheen som än en gång gör en briljant insats. Denna rekommenderar jag stark, även fast man inte har ett stort fortbollsintresse.

Betyg: 4 av 5




Månprinsessan - min recension



Månprinsessan är en barn-/familjefantasy film från 2008. Filmen handlar om den 13-åriga rikemans flickan Maria Merryweather som efter sin fars död lämnas ensam. Hennes farbror som hon aldrig har träffat bestämmer sig för att ta sig an henne. Maria flyttar ut från Londons innerstad till ett slott på landsbygden. Där börjar det hända mystiska saker, i och med att hon är en Merryweather och flicka så är hon en månprinsessa och måste rädda familjerna Merryweather och Noir...

Först och främst måste man sätta in filmen i dess genre, det är ju ett barn-/familjefantasy och man får se på filmen utifrån det. Och när jag gör det tycker jag att filmen är hyfsat spännande. Handlingen tycker jag om och skådespeleriet är bra. Visst så är humorn på sina ställen lite barnslig, men den fungerar i sitt sammanhang. Filmen riktar sig till en mer yngre publik, så tycker man som vuxen inte om denna typen av filmen så tycker man inte om denna heller. Men gillar man genrens filmen, så tror jag att man uppskattar denna också, det gör jag iaf. Jag ger den en medel trea.

Betyg: 3 av 5




The Reader - min recension



The Reader är ett drama från 2008. I huvudrollerna som Hanna Schmitz och Michael Berg ser vi Kate Winslet och Ralph Fiennes. Filmen utspelar sig i Tyskland efter andra världskriget. Michael är tonåring och blir förälskad i den betydligt äldre Hanna. Under en sommar har de en kärleksrelation, tills en dag då hon bara är borta och Michael är helt förkrossad. När han senare pluggar juridik på universitetet ser han Hanna igen. Juridikstudenterna sitter med under en rättegång där Hanna och andra kvinnor ställs inför rätta. De anklagas för att ha varit vakter i förintelse läger under andra världskriget. Hanna blir dömd till att sitta många år i fängelse. Kärleken hon Michael finns kvar och kommer aldrig försvinna. Han börjar tala in böcker som han skickar till Hanna, för hon kan nämligen in läsa. Detta är början på en lång vänskap. Kommer de att träffas igen?

The Reader är en väldigt vacker kärlekshistoria. Dock tycker jag att första halvan av filmen är, på sina ställen, rätt seg, men tar sig i andra halvan av filmen. Filmen är väldigt visuellt vacker och skådespeleriet är på topp. Det ända som stör mig är att alla pratar engelska, de borde prata tyska. Alla skådisar som är med i filmen förutom Winslet och Fiennes är tyskar, och ändå pratar de engelska, den känns lite fel. Jag kommer att ge filmen en fyra, för den berör mig, men hade det varit en tysktalande film så hade jag troligtvis gett den ett högre betyg.

Betyg: 4 av 5




Nothing but the truth - min recension



Nothing but the truth är en drama/thriller från 2008. I huvudrollen som Rachel Armstrong ser vi Kate Beckinsale. Filmen handlar om Rachel som är journalist. Hon har börjat skriva på en stor artikel om en regeringensskandal och avslöjar namnet på en undercover CIA-agent. Nu ställs Rachel inför rätta, för hon vägrar att uppge namnet på sin källa och begår därför landsföränderi. Kommer Rachel att komma ut ur fängelse utan att uppge sin källa?

Nothing but the truth är en godkänd drama/thriller. Den är rätt så spännande på sina ställen och man känner både en stor sympati för Rachel, men man blir samtidigt rätt förbannad på henne. Handlingen i sig är bra och man blir hyfsat engagerad i den. Skådespeleriet är godkänt, inget direkt märkvärt. Vad mer skall jag säga, en hyfsat bra och spännande film som är sevärd. En medel trea.

Betyg: 3 av 5




Heathers - min recension



Heathers är en komedi från 1988. I rollerna som Veronica och J.D ser vi Winona Ryder och Christian Slater. Veronica umgås med de tre populäraste tjejerna på skolan vilka alla heter Heather. I smyg hatar Veronica dem, men visar det aldrig. En dag träffar hon den mystiska killen J.D och de båda blir kära. Nu förändras Veronicas liv för J.D tänker uppfylla hennes innersta önskan, nämligen att döda alla tre Heathers...

Måste säga att denna är en komedi med ovanlig humor, man vet inte riktigt om man skall skratta eller gråta genom filmen, den känns mest helt absurd. Filmen är som en av Veronicas drömmar, för den är så surrealistisk. Detta är en film som jag tror att jag inte kommer komma ihåg efter något år, kanske vissa absurda scener kommer att stanna kvar, men inte mer än det. Vet att många tonåringar älskade denna filmen när den kom, och nu fortfarande älskar den, och jag hade nog behövt sett den i slutet av 80-talet, början av 90-talet, för att uppskatta den. Jag kommer ge den en svag trea, för det är något över den som gör den godkänd...

Betyg: 3 av 5




Världarnas krig - min recension



Världarnas krig är en sci-fi från 2005. För regin står Steven Spielberg och huvudrollen, Ray, spelas av Tom Cruise. Filmen handlar Ray som är en frånvarande och oengagerad pappa till två barn. Han skall ha barnen över helgen och helt plötsligt drar det in världens storm och blixtrarna slår ned. När stormen gett sig ger Ray sig ut på gatorna. Alla står och tittar där blixten slog ned och helt plötsligt reser det sig en jätterobot/alien ur marken och börjar skjuta. Ray ger sig av med barnen för att finna deras mamma. Detta är bara början på ett krig mellan mänskligheten och utomjordingarna.

Ja, vad skall man säga om denna? Det är en sci-fi/action/drama som man glömmer av att man har sett efter en vecka. Det är egentligen inget i filmen som direkt imponerar på mig. Visst är roboterna/aliens rätt häftigt gjorda, men egentligen är de inget speciellt mot vad man är van att se. Skådespeleriet är bra, varken mer eller mindre. Grundstoryn med att aliens invaderar är rätt så spännande, men hela handlingen med Ray och hans barn känns bara blaha. Världarnas krig är ingen skitkass film, men ingen bra heller, det blir en tvåa.

Betyg: 2 av 5




Ed Wood - min recension



Ed Wood är en komedi från 1994, regisserad av Tim Burton. I huvudrollen son Ed Wood ser vi Johnny Depp. I övriga roller ser vi bl.a. Bill Murray, Sarah Jessica Parker, Martin Landau och Patricia Arquette. Filmen bygger på den verkliga regissören Ed Woods liv som anses vara en av de sämsta filmregissörerna genom tiderna. Ed gör allt för att kunna filma in sina egen skrivna filmer. En dag möter han Bela Lugosi och de blir genast vänner, nu skall Ed göra allt för att få Bela lika populär som han var på 30-talet när han gjorde Dracula. Med flera finurliga trixs lyckas Ed få ihop pengar till diverse filmer.

Filmen har en speciell humor, vad skall man säga, en väldigt uppenbar humor, när man vet att nu är han satrisik, nu kommer det händra ngt roligt osv, inte riktigt my cup of tee, men men. Man finner sig ändå småskrattandes på vissa ställen i filmen och den bild jag har av den verkliga Ed Wood uppfylls i denna filmatisering. Hatten av till Martin Landau som porträtterar Bela Lugosi. Jag satt genom halva filmens gång och var övertygad att det var Bela Lugosi som spelade sig sj, och blev förvånad när jag läste att det var en skådis, det är bara att ta av hatten och buga. Helt okej film, smårolig, tror att många tycker om denna. Jag ger den en trea medan min sambo ger den en fyra.

Betyg: 3 av 5




Changeling - min recension



Changeling är ett drama från 2008, regisserad av Clint Eastwood. I huvudrollen som Christine Collins ser vi Angelina Jolie. Filmen var nominerad till 3 Oscars. Filmen utspelar sig på 20-30-talet i USA. Christine är en ensamstående mor till en 9-årig son. En dag när hon är tvungen att hoppa in och ta ett extrapass på sitt jobb som telefonist lämnar hos sin son ensam hemma. När hon på kvällen kommer hem kan hon inte finna sin son, Walter. Hon blir förtvivlad och kopplar in polisen. En dag får hon reda på att polisen har funnit Walter och att han kommer med tåget. Christine blir överlycklig och när hon står på perrongen kommer det en pojke mot henne som hon är övertygad om att det inte är hennes son. Polisen säger till henne att det är det visst och att hon bara inte kommer ihåg hur han ser ut. Christine tvingas ta han om pojken och tar upp kampen mot polisen. Kommer hon någonsin att få återse sin Walter igen?

Måste säga äntligen, har velat se denna filmen sen den kom ut på dvd förra året, men det har aldrig blivit av, till nu. Changeling är ett riktigt starkt drama som går rätt in i hjärtat. Att filmen är byggd på en sann historia gör det hela ännu bättre. Handlingen är så gripande och man kan verkligen känna den förtvivlan som Christine känner. Skådespeleriet är på topp och Jolie imponerar. Miljön och de filmiska stilmedlen är riktigt snygga, allt fungerar. Storyn har ju en lite märklig utveckling, men passar ändå in i filmen. Jag menar då den gården dit en man kidnappar barn. Filmen är riktigt bra, men vill inte höja den upp till mästerverken, jag ger den en fyra. Mkt servärd.

Betyg: 4 av 5




The Indian runner - min recension



The Indian runner är ett drama från 1991. För regin står Sean Penn och denna är hans regi debut. I rollistan ser vi bl.a. David Morse, Viggo Mortensen, Patricia Arquette, Charles Bronson och Dennis Hopper. Filmen handlar om familjen Roberts. Joe och Frank är bröder, båda var i trubbel i sin barndom och Joe växte upp till att bli jordbrukare och senare polis. Frank deltog i kriget och när han kom tillbaka var han fortfarande samma bråkstake. Nu vill Joe, som har fru och barn, ta upp kontakten med Frank igen och vill att Frank och hans tjej skall flytta hem till den lilla staden. Efter att deras far tagit självmord flyttar Frank och flickvännen in i föräldrarnas hus. Nu försöker Frank ta tag i sitt liv och börjar arbeta. Flickvännen blir gravid och till en början är allt bra, men sen går det utför, kan verkligen Joe få ordning på Frank?

Hade rätt höga förväntningar på denna filmen. Hade läst många recensioner som hyllade filmen, sen så är det den duktiga Penn som regisserat, plus att det är en riktigt stark rollista. Men jag måste säga att jag inte blev så imponerad av denna. Den är ett starkt relationsdrama och man känner för både Joe och Frank, men det är något som fattas, kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Skådespeleriet är på topp och Mortensen övertygar återigen. Men jag måste säga att Bronson är grym i det lilla han är med, så fort han öppnar munnen sitter man och lyssnar, han hade en röst som ingen annan. The Indian runner är ett stark och känslosamt relationsdrama som inte riktigt, för mig, når upp till en fyra, så det blir en stark trea.

Betyg: 3 av 5




Arkiv X: I want to believe - min recension



Arkiv X: I want to believe är en thriller från 2008. Denna är den andra filmen som gjorts efter att serien lades ned. I filmen så arbetar varken Mulder eller Scully för FBI längre. Scully arbetar på ett sjukhus och Mulder är fortfarande besatt av det okända och sin förlorade syster. I Virginia försvinner flera kvinnor och när en FBI agent försvinner, läggs alla resurser på att finna henne. FBI använder sig att ett medium som finner en avhuggen arm. Nu vänder sig FBI till Mulder, de behöver hans hjälp trots allt otalt mellan dem. Mulder går med på detta och tillsammans med mediumet finner de fler ledtrådar. Vem och varför kidnappar dessa människor?

Tycker inte att filmen har samma känsla och stämning som serien hade. Mysteriet är heller inte något onaturligt, inga aliens eller liknande. Både Mulder och Scully har inte samma engagemang eller känsla som i serien, de känns bara gammla och fulla med sentimentala problem. Jag tycker inte att filmen är någon hitt, varken skådespeleriet eller handlingen, blev besviken. Kan inte ge denna mer än en tvåa.

Betyg: 2 av 5




Sisters - min recension

Sisters är en thriller från 2006. I denna ser vi Chloë Sevigny som reportern Grace och Dallas Roberts som läkaren Dylan. Filmen handlar om ett par kvinnliga siamesiska tvillingar som separeras. På ett metalsjukhus arbetar det en läkare som använder sig av kontroveriella behandlingsmetoder, Grace gör allt för att hitta information så hon kan störta honom. När sjukhuset har öppethus en dag träffar den besökande läkaren Dylan assistenten Angelique och de åker hem till henne på kvällen. Hon berättar att hon har en tvilling som ligger i rummet jämte och därför måste de vara tysta. Efter en passionerad natt tillsammans går Dylan ut för att köpa en födelsedagstårta och när han kommer tillbaka är Angelique som förbytt och mödrar honom. Mitt över gatan har Grace brutit sig in hos den kontroverielle läkaren och ser att han har videokamror i Angelique lägenhet och bevittnar mordet. Nu måste Grace få någon att tro på hennes story och få läkarens licens indraget...

När man läste på fodralet så lät filmen helt ok, men sen så gjorde jag "misstaget" att läsa lite om filmen precis innan jag såg den och läste att detta skulle vara en riktig skitfilm. På ett sätt var det bra för jag hade inte direkt höga förhoppningar, men på ett sätt dåligt, för då gick man in med inställningen att den skulle vara skit. Jag kan inget annat än att hålla med det jag läst, denna rulle är skit. Jag satt och spolade på flera ställen i filmen, och det är inget bra tecken. Hela storyn är osammanhängande och man fattar inte ett skit av vad som händer i slutet. Skådespeleriet är kasst, allt känns bara flumm. Dett är en film som jag inte rekommenderar någon att se, ett verkligt bottennapp.

Betyg: 1 av 5




RSS 2.0